Iedereen een PRRS-vrije big!
Wat volgt is vaak een aanpassing van het vaccinatieprotocol van de biggen: een PRRS-vaccinatie erbij of een bestaande PRRS-vaccinatie die er één, twee of drie weken eerder ‘in moet’. Zo gezegd, zo gedaan en de relatie is voor drie maanden gered. Met veel geluk lost het probleem zich in die tijd op. Of niet. Dan kan dat ‘waardeloze vaccin’ nog gewisseld worden voor een ander, als dat niet al gebeurd was. Weer drie maanden tijd gekocht.
In dergelijke situaties vraag ik me af: ‘Waar kwam dat virus in eerste instantie bij de biggen van 9-10 weken leeftijd vandaan?’ Van PRRS positieve biggen bij het spenen? Of van PRRS positieve biggen bij geboorte? In het laatste geval spreken we van een ‘instabiele zeugenstapel’. Ook hier kun je je afvragen waar dat vandaan komt. Een vaccinatieprotocol bij de zeugen dat niet dicht zit? Of stromen er PRRS positieve gelten de zeugenstapel in?
Onder controle krijgen
De beste methode om controle te krijgen over een instabiele zeugenstapel is een PRRS negatieve instroom van gelten (daar hoort minimaal een fatsoenlijke quarantaine en adaptatieperiode bij) en gebruik van PRRS negatief sperma, in combinatie met een strak en ‘hufterproof’ vaccinatieschema. Bijvoorbeeld door alle zeugen en fokgelten met 12-14 weken tussentijd ‘voor de voet weg’ te vaccineren.
Het kan zelfs een overweging zijn om dat op te starten met een dubbele ‘voor de voet weg’-vaccinatie. Bij de keuze voor een zeugenvaccin – als dat al ‘voor de voet weg’ gevaccineerd mág worden - spelen eventuele te verwachten bijwerkingen een rol.
Als je de verschillende bijsluiters er op naslaat, dan lees je dat bijwerkingen - zoals een temperatuurverhoging of sloomheid - ‘zeer vaak’ te verwachten zijn. Behalve bij...
Lees dit artikel hier verder. U kunt eenvoudig eenmalig inloggen met uw UBN of UDN.
Tekst: Martijn Steenaert
Beeld: Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands B.V.
Bron: varkens.nu