Adviesprijs varkensrechten warme sanering op 70 en 40 euro
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/95/783/biggen_3.-detail.jpg)
De berekende en geadviseerde varkensrechtenprijs, die in samenwerking met DLV-advies tot stand is gekomen, ligt aanzienlijk lager dan in 2018; toen voor Zuid 110 euro en Oost 60 euro werd betaald. De reden hiervoor is dat Hoste verwacht dat veel bedrijven (90 procent) die aan de Stoppersregeling meedoen, hun bedrijf voor 2020 niet toekomstbestendig maken en niet aan de voorwaarden van het Besluit emissiearme huisvesting voldoen. Dit zijn de zogenaamde ‘gedoogstoppers’ en op dit moment is de schatting dat dit 25 procent van alle bedrijven is.
Als die schatting klopt, gaat dus meer dan 20 procent van de varkensbedrijven dit jaar stoppen. Dit zijn vooral de kleine bedrijven. De bedrijven met minder dan 2.000 vleesvarkens zijn goed voor 1,7 miljoen vleesvarkensplaatsen. Er komen dit jaar dus veel varkensrechten op de markt en dat drukt de prijs. Dit zijn vooral de kleine bedrijven. Overigens mogen de ‘gedoogstoppers’ niet aan de warme sanering deelnemen, tenzij ze voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting.
Stijging prijs na 2020
Voor het draagvlak zal het volgens de onderzoekers belangrijk zijn om duidelijk en zorgvuldig de redenen uit te leggen waarom de richtprijs zoveel lager ligt dan de actuele marktprijs van 110 euro voor Zuid en 60 euro voor Oost, en waarom gekozen is voor deze richtprijs en bandbreedte. In 2020 en 2021 begint de prijs voor varkensrechten weer te stijgen als gevolg van de opkoop van rechten in de sanerings- en beëindigingsregeling. Deze opkoop creëert extra vraag boven op de normale aan- en verkoop van rechten, Voor de jaren daarna is berekend dat de prijs van een varkensrecht in 2021 op 100 euro voor Zuid en 50 euro voor Oost ligt.
Marktontwikkelingen
In de berekening is geen rekening gehouden met marktontwikkelingen. Prijzen voor biggen en voor slachtvarkens worden verondersteld in de komende jaren stabiel te zijn. Deze prijzen zijn voor het model een exogeen gegeven ofwel een factor waarvan de invloed niet vooraf in een berekening kan worden vastgesteld, zoals de marktontwikkeling. Onzekerheid en speculatie worden niet gemodelleerd, hoewel de onderzoekers erkennen dat zij een rol kunnen spelen in de marktontwikkeling en dus ook de varkensrechtenprijs.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: WUR, DLV Advies