Voedselprijsindex FAO in mei naar dieptepunt
De belangrijkste oorzaken van de lagere voedselprijsindex liggen in de graanmarkt en die voor zuivelproducten. Ook vleesprijzen stonden onder druk.
Op de graanmarkt is sprake van ruime voorraden en goede oogstvooruitzichten. Deze markt trekt andere prijzen mee naar beneden. Op andere markten is echter sprake van herstel. Zo lijkt de suikerprijs uit het diepste dal en is er op de markt voor oliegewassen sprake van een vastere prijs. De prijzen voor spijsoliën krijgen wat steun van onzekerheden rond de productie in Azië. De verwachting dat een El Niño kan optreden spelen hier mee.
De druk op de zuivelmarkt komt voort uit de voorraadpositie. In Nieuw-Zeeland is deze voorraad groot. Bij vlees gaf de export uit de VS druk op de markt, vooral bij rundvlees en pluimvee. Varkensprijzen stabiliseerden.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Susan Rexwinkel, Jorg Tönjes