Column: Varkensprijs kruipt richting 1,90 euro
Niemand heeft een kristallen bol nodig om de nabije toekomst te voorspellen van de varkensprijs in huidige markt, die blijft voorlopig gestaag stijgen. De Duitse Teleporc ging naar verwachting omhoog en afgelopen vrijdag werd een plus 4 centen genoteerd, waardoor Teleporc nu op 1,84 euro staat. De hoogste koppel varkens ging zelfs voor 1,88 euro van de hand.
Boerenvarkensprijs stijgt met 3 cent stijgen naar 1,88 euro
Met het stijgen van Teleporc zijn de weken van stabiliteit weer voorbij. De Duitse Teleporc staat zelfs 11 cent boven de ISN-prijs van 1,73 euro. Een verschil van 7 cent betekent normaliter dat er ruimte is voor een stijging en aankomende woensdag zal de stijging in Duitsland naar alle waarschijnlijk tussen 3 tot 5 cent liggen. De vraag afgelopen vrijdag was echter: Waar wachten de slachterijen in Nederland op als de prijzen in Duitsland stijgen? Meerdere handelaren geven wel aan dat ze voor de komende week een stijging van 3 tot 5 cent verwachten. De Boerenvarkensprijs voegt nu al de daad bij het woord en laat de prijs met 3 cent stijgen tot 1,88 euro.
Eigenlijk had de varkensprijs op dit moment nog hoger kunnen uitvallen op dit moment, maar de vleesmarkt en –handel houden dit nog tegen. Ze zijn namelijk nog niet zover om de hogere varkensprijs door te berekenen in hun producten. In feite is dit het eeuwige verhaal van de vleesmarkt; de vleesmarkt is wat betreft stijgende prijzen nog nooit voor de varkensmarkt uitgelopen en dit is nu ook niet het geval. De mensen die zich voor het karretje van de slachterijen laten spannen door steeds maar weer naar buiten te brengen dat de vleesmarkt door hoge varkensprijzen onder druk staat, moeten zichzelf eens gaan afvragen of ze nog wel serieus worden genomen.
Vleesprijzen in China zijn niet trendmatig aan het dalen
Er wordt gespeculeerd dat de opdrijvende kracht van de Chinese markt beperkt is en dat de prijzen in dit land zelfs dalen. Ik houd zelf een aantal internationale website in de gaten en die laten weliswaar een lichte daling van een paar centen zien, maar dit wil nog niet zeggen dat de vleesprijzen in China trendmatig aan het dalen zijn. Integendeel zelfs, de Chinese overheid doet er alles aan om voldoende vlees binnen te halen om ervoor te zorgen dat de stijging binnen de perken blijft. Daarmee zorgen ze ervoor dat de wereldmarkt voor varkensvlees blijft stijgen. Dat het hierdoor iets lastiger wordt om het vlees in West-Europa duurder te verkopen, kan ik snappen. Ik heb daar echter zeker geen probleem mee.
Al met al, we staan weer aan het begin van een verder stijgende varkensmarkt en op welk niveau dit gaat eindigen, is nog niet te zeggen. De grootste zorg in Europa blijft varkenspest. In België heeft men afgelopen week evenwel een enkele besmet wild zwijn gevonden, maar in Polen neemt de dreiging weer toe. Een besmet wild zwijn is namelijk in Mlodzieszyn aangetroffen; een plaats die honderd kilometer ten westen van Warschau ligt. Hiermee wordt bevestigd dat het virus zich snel naar het westen aan het verplaatsen is.
Aanbod van biggen zal de komende weken licht afnemen
De biggenmarkt kun je net als vorige week stabiel noemen. De verwachting is dat het aanbod van biggen de komende weken licht zal afnemen en door de stijgende varkensprijzen zal de mester ook bereid zijn om nog iets meer voor de biggen te gaan betalen. Boerenbiggenprijs blijft ondanks deze situatie wel onveranderd op 63 euro staan.