Skal: 'Berichten RTL over fouten met biologisch voedsel onjuist en onvolledig'
„De producten van bedrijven waar afwijkingen zijn geconstateerd zijn nog steeds biologisch conform de bio-certificering op basis van de bio-regelgeving”, stelt zij, Wat Skal betreft staat de biologische status van de producten dan ook niet ter discussie. Een dialoog over de zwaarte van onze sancties gaat Skal evenwel graag aan. „Misschien moeten we sneller rode kaarten gaan geven”, aldus Klijn.
Reactie Carola Schouten
Minister Carola Schouten zei vanmorgen in een reactie op het bericht van RTL Nieuws dat 'er harder moet worden opgetreden tegen biologische boeren die de fout in gaan'. Vorig jaar bleek uit een evaluatie over het handelen van Skal al dat niet alle mogelijkheden voor sancties worden ingezet.
Reactie Bionext
Vooral beginnende biologische boeren en omschakelende boeren uit de gangbare landbouw maken relatief veel fouten, blijkt uit een analyse van Bionext van de betreffende dossiers. „Fouten die onze aandacht verdienen en ons erop wijzen dat we deze boeren nog beter moeten begeleiden", aldus Bionext in een reactie op een nieuwsbericht van RTL Nieuws dat honderden producten onterecht als biologisch verkocht worden.
Onterecht beeld
Door het nieuwsbericht van RTL is volgens de Skal-directeur echter een onterecht beeld ontstaan dat het dierenwelzijn bij biologische bedrijven niet op orde is. „Uit de inspectiegegevens die Skal heeft gedeeld, heeft RTL de uitzonderingen gehaald waar het dierenwelzijn minder goed op orde is en Skal maatregelen heeft moeten nemen. Het beeld dat RTL geeft, komt dan ook niet overeen met het beeld dat Skal heeft als toezichthouder op de biologische sector.”
Skal zegt wel degelijk scherp toe te zien op dierenwelzijn, maar geeft bedrijven waar afwijkingen worden geconstateerd ook de gelegenheid deze fouten te herstellen.
Varkens
RTL beschrijft in haar berichtgeving onder meer een geitenhouder die de fout in zou zijn gegaan. „Het gaat hier om een omschakelende geitenhouder, met twee varkens”, legt Klijn uit. „Tijdens de omschakelperiode naar biologisch heeft de ondernemer één van zijn varkens laten slachten en in de boerderijwinkel als biologisch aangeboden. Als gevolg van deze afwijking is de omschakelperiode van de ondernemer verlengd.” Met andere woorden: Hij moest nog langer wachten op certificering door Skal.
Daarnaast zegt Skal bij de ondernemer twee herinspecties te hebben uitgevoerd op zijn kosten. Tijdens een van deze herinspecties bleek dat er alsnog een aantal verpakkingen varkensvlees in de diepvries van de boerderijwinkel lagen. „Omdat het bedrijf nog in omschakeling was ten tijde van de afwijking, konden wij het bio-certificaat niet afpakken (zoals RTL Nieuws suggereert). Het bedrijf had immers nog geen bio-certificaat om af te pakken."
Wel ingegrepen
Op een ander varkensbedrijf waren er problemen met een bevroren waterleiding waardoor dieren geen water hebben. Skal noteerde een ernstige afwijking op onvoldoende voer en water en een lichte afwijking op strooisel en voerde een herinspectie uit in maart 2018.
Tijdens deze inspectie bleek strooisel in veel hokken niet in orde. In 1 hok was de bezettingsgraad in de uitloop te hoog. Volgens het bedrijf een gevolg van de verbouwing waardoor dieren bij elkaar zijn gezet. Skal noteerde ernstige afwijkingen op strooisel, bezettingsgraad, en een lichte afwijking op uitloop.
Op 10 april 2018 volgde een nieuwe herinspectie. Het bedrijf weigerde de inspecteur toegang tot het bedrijf. Skal besloot op basis van deze weigering en de eerder geconstateerde afwijkingen het certificaat van het bedrijf op te schorten.
Bij een nieuwe inspectie op 22 mei bleek het strooisel nog steeds niet in orde waardoor het bedrijf opgeschort bleef. Een week later voldeden strooisel, bezettingsgraad en uitloop wel. Het bedrijf kreeg op dat moment zijn bio-certificaat terug.