Biologische varkensstapel in Vlaanderen neemt met 14 procent af
De afname van het aantal producenten met biologische varkens lijkt opmerkelijk, maar is volgens het Biorapport 2018 van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid te verklaren doordat 3 producenten, die in 2017 elk minder dan 4 varkens onder biocontrole hadden, in 2018 geen enkel varken meer als biologisch geregistreerd hadden op hun bedrijf.
Aantal dieren
Het totale aantal dieren onder biocontrole nam in Vlaanderen toe met 15 procent ten opzichte van 2017. Wanneer de groei binnen de biologische pluimveehouderij buiten beschouwing wordt gelaten, is er een lichte daling van het totale aantal dieren onder biocontrole.
Deze afname komt voornamelijk door de biologische varkensstapel (een daling van 14 procent in vergelijking met 2017). In het rapport wordt als verklaring gegeven dat enkele grotere spelers in 2018 minder varkens onder biocontrole hadden dan in 2017. Dat zou een gevolg kunnen zijn van de productiecyclus in de varkenshouderij.
Totale sector
Van de 514 Vlaamse biologische landbouwbedrijven houden 146 bedrijven (ongeveer 28 procent) dieren die onder biocontrole staan, al dan niet gecombineerd met een vorm van plantaardige productie. Op 31 van de biologische landbouwbedrijven zijn meerdere diergroepen (d.w.z. runderen, varkens, pluimvee, enz.) als biologisch geregistreerd op het bedrijf.
Financiële steun
Vlaamse biologische boeren kunnen financiële steun ontvangen van de overheid. De toename van de overheidsuitgaven richting producent is het meest zichtbaar bij de VLIF-steun (Vlaams Landbouwinvesteringsfonds). In 2018 stegen de uitbetalingen voor investeringssteun (VLIF) specifiek gericht op de biologische productiemethode met bijna de helft tot ruim 1,199 miljoen euro.
Bekijk voor meer informatie het Biorapport 2018 van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Biorapport 2018 De partement Landbouw, Visserij van de Vlaamse overheid