De Heus opent praktijkbedrijf voor onderzoek naar varkensvoeding
Op De Elsenpas doet De Heus praktijkonderzoek naar varkensvoeding. Het bedrijf speelt met het praktijkbedrijf in op het belang van een gezonde en duurzame varkenshouderij. Nog meer dan anders wordt de focus gelegd op het zo optimaal mogelijk voeden van gezonde varkens, met zo min mogelijk belasting voor het milieu en de maatschappij.
Taken onderzoekscentrum
Het onderzoekscentrum De Elsenpas verricht voedingsonderzoek dat aansluit op vragen vanuit de praktijk. Nieuwe samenstellingen, grondstoffen, ingrediënten of actuele voedingsvraagstukken worden nauwkeurig onderzocht.
Zo kunnen nieuwe inzichten snel worden vertaald naar de praktijk in de vorm van innovatieve varkensvoeders, en de verspreiding van kennis binnen de internationale varkenshouderij.
Nabootsing varkensbedrijf
De Elsenpas biedt plaats aan 230 zeugen met bijbehorende biggen, opfokzeugen en 900 vleesvarkens. Dankzij deze opzet kan De Heus voedingsonderzoek verrichten naar alle diergroepen, en over de verschillende diergroepen heen. Zo kunnen volgens het veevoederbedrijf ook langetermijneffecten vastgesteld worden.
Via voerstations worden de varkens individueel gevoerd. Hierdoor kunnen meerdere voeders tegelijkertijd worden onderzocht. De Elsenpas heeft een SPF-status en een strenge externe en interne bioveiligheid.
Vernieuwende data-analyse
In De Elsenpas wordt een grote hoeveelheid data verzameld en geanalyseerd. „Door elk dier te identificeren via een chip is het mogelijk om van elke stap in de varkenslevenscyclus, - van big tot slachtrijp varken - data op individueel dierniveau te verzamelen en te analyseren", aldus De Heus.
Energieneutraal
De stallen van De Elsenpas zijn voorzien van een energiezuinig klimaatsysteem. Het overschot aan warmte van de zeugen en vleesvarkens, wordt in de luchtwasser via warmte-uitwisseling teruggewonnen en via een warmtepomp gebruikt voor de vloerverwarming van de biggenafdelingen.
Dit systeem zorgt ook voor de verwarming van de centrale gang. De overige benodigde elektriciteit in de stal wordt geleverd via zonnepalen op het dak. Het onderzoekscentrum is hiermee energieneutraal en levert per saldo zelfs energie op.
Bedrijfsleider op De Elsenpas is Zias Lukasse. Hij werkte eerder op het praktijkbedrijf van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht.
Kijk hier voor een impressie van De Elsenpas en meer informatie over het onderzoekscentrum.
Bekijk hieronder een video van de aankomst van de eerste zeugen.