Varkenshouders en medewerkers werken nog niet veilig genoeg
Bij een groot deel van de inspecties werden tekortkomingen geconstateerd voor het ontbreken van blootstellingbeoordelingen over agrarisch (dierlijk) stof. In zo'n beoordeling staat bijvoorbeeld in welke mate werknemers aan bijvoorbeeld fijnstof worden blootgesteld.
Ongeveer de helft van het aantal bedrijven bleek daarnaast een onvolledige of verouderde risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Bij een aantal ontbrak deze zelfs helemaal.
De Inspectie SZW heeft met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) afspraken gemaakt over een betere naleving. Dit meldt de Inspectie SZW in haar jaarverslag 2018.
Focus op gezond en veilig
„In de varkenshouderij is sprake van grote problemen met blootstelling aan stof, een veroorzaker van longziekten. Daarnaast is ook de arbeidsveiligheid een punt van aandacht, zoals het onderhoud van voersilo’s en de ordelijke inrichting van arbeidsplaatsen in het algemeen", stelt SZW. Het aantal ongevallen op het erf (waaronder aanrijdgevaar) is volgens de inspectiedienst hoog.
De inspectie heeft in samenwerking met partijen uit de sector inmiddels de nodige initiatieven genomen. Alle varkenshouders zijn voorafgaand aan de inspecties aangeschreven, er is in vakbladen publiciteit gegenereerd en er is een magazine van de Inspectie verschenen waarin bedrijven over veilig en gezond werken werden geïnformeerd. De POV, het kennisinstituut Stigas en de vakbonden FNV en CNV hebben er ook aandacht aan gegeven.
Onderzoek agrarisch stof
Met een subsidie vanuit het ministerie is in 2018 een start gemaakt met een traject om blootstelling aan agrarisch stof in kaart te brengen. Dit onderzoek loopt in 2019 door en geeft partijen handvatten om tot een groter risicobewustzijn in de sector te komen en tot passende maatregelen om dit gezondheidsrisico te beheersen. De Inspectie SZW is nauw betrokken bij de in gang gezette activiteiten.
Hier vindt u het volledige jaarverslag van de Inspectie SZW.