Column: Nederlandse varkensprijs blijft achter ondanks ijzersterke export
Dat de varkensprijs blijft stijgen, is een gegeven en de Boerenvarkensprijs staat inmiddels op 1,90 euro. Maar de Nederlandse slachterijen stellen zich op dit moment graag wat terughoudend op en noteerden geen stijging. Dit hebben we het laatste jaar al meerdere malen gezien. Bij stijgende prijzen laten ze Duitsland de kar trekken en als de prijs daalt, zijn de Nederlandse slachterijen er als de kippen bij.
Steeds meer handelaren willen meewerken aan de Boerenvarkensprijs
Deze opstelling is op dit moment ongepast en vreemd, want verschillende bronnen geven aan dat het vooral Nederland is dat optimaal profiteert van de extra export naar met name China.
In het eerste kwartaal van dit jaar nam de export naar China vanuit Nederland met 24 procent toe. Daarmee behoort ons land tot de grootste stijgers in de export naar China. Het is daarom merkwaardig dat deze versterkte exportpositie zich niet vertaalt in een sneller stijgende varkensprijs ten opzichte van de landen om ons heen.
Boerenvarkensprijs
De Boerenvarkensprijs laat zich echter zich niet leiden door de grappen en grollen van de Nederlandse slachterijen. Er zijn bovendien steeds meer handelaren, die willen meewerken aan de Boerenvarkensprijs. Ze ergeren zich namelijk dat hun meestal positieve inbreng buiten de notering wordt gehouden.
Teleporc
De Duitse Teleporc noteerde afgelopen vrijdag een plus 2 cent met de notitie dat er twee koppels niet werden gegund. Deze hadden een hogere prijs dan de 1,86 euro waar Teleporc op uitkwam.
Daarmee kun je stellen dat de Duitse collega's varkenshouders volop vertrouwen in de markt hebben. Dit is ook niet zo verwonderlijk, omdat in Duitsland wekelijks 50.000 varkens minder worden geslacht dan twee jaar geleden.
Ook in Amerika, waar je toch zou verwachten dat de varkensprijs door de handelsoorlog met China zich minimaal stabiliseert, zie je dat de varkensprijs weer aan stijgen is. De positieve stemming op de markt neemt dus niet af maar eerder toe. Dat zal zich in de komende periode ook vertalen in een nog hogere varkensprijs. Kortom, de Boerenvarkensprijs blijft positief en noteert daarom een plus 2 cent en komt op 1,90 euro uit.
De vraag naar biggen is ruim voldoende
De biggenmarkt is en blijft stabiel. We zien en horen wel dat de aflevergewichten van de biggen de laatste weken wat aan het oplopen zijn, maar vermeerderaars geven ook aan dat de vraag naar biggen ruim voldoende is. Ze hebben bovendien het vertrouwen, dat als het aanbod weer iets terug loopt, er zelfs weer een hogere prijs kan worden genoteerd. De Boerenbiggenprijs blijft deze week voorlopig stabiel op 63 euro.
Al met al; de zon schijnt voor zowel de vermeerderaar als ook voor de vleesvarkenshouder. Boerenvarkensprijs wenste alle moeders een geweldige Moederdag.