Spanjaarden ontwikkelen effectief varkenspestvaccin voor wilde zwijnen
Het onderzoek toont volgens de Spaanse onderzoeker Jose Angel Barasona ook aan dat de immuniteit via contact met geïmmuniseerde wilde zwijnen kan worden doorgegeven aan nog niet geïmmuniseerde dieren, maar hij benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om alle effecten van het nieuwe orale vaccinatie te analyseren.
Barasona is een onderzoeker van het Spaanse Visavet Health Surveillance Centre, onderdeel van de Universiteit van Madrid: „Onze studie toont de doeltreffendheid aan van het eerste orale vaccin tegen deze ziekte bij Euro-Aziatische wilde zwijnen. Het biedt 92 procent bescherming voor wilde zwijnen tegen de Afrikaanse varkenspest die in Azië en Europa circuleert.”
Een bewijs dat een goed werkend vaccin effectief kan zijn om de verspreiding van varkenspest door wilde zwijnenpopulatie te voorkomen, blijkt uit het orale vaccin dat in 2000 werd ingezet in Duitsland tegen de klassieke varkenspest. Het ontwikkelen van een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest bleek echter lastiger door de complexe aard van dit virus.
Maar in 2017 betekende een wild zwijn in Letland een doorbraak. Het wilde zwijn had een zwak virulente stam van de ziekte. Dat stelde onderzoekers in staat om een levend vaccin te produceren. Barsona: „Toen we in onze laboratoria wilde zwijnen met deze levende stam hebben geïnoculeerd, vertoonden ze geen symptomen van deze ziekte. Ze produceerden echter antilichamen tegen het virus, waardoor ze uiteindelijk beschermd waren.” Bij de test bleek niet alleen dat het middel doeltreffend is tegen Afrikaanse varkenspest, maar, maar het kan ook andere wilde zwijnen immuniseren door contact met oraal gevaccineerde dieren.