Gezondheidsstatus vleesvarken van invloed op aminozuurbehoefte
Bovendien lijkt het verbruik van onder andere methionine, tyrosine en valine voor het functioneren van het immuunsysteem verhoogd in varkens met een geactiveerd immuunsysteem. Dit blijkt uit onderzoek van Esther van de Hoek van Wageningen Universiteit.
Variatie in gezondheidsstatus
Van de Hoek zegt dat er een grote variatie is in technische resultaten van vleesvarkensbedrijven. Deze variatie bestaat volgens haar zelfs wanneer varkens eenzelfde genotype hebben en hetzelfde voer verstrekt krijgen. De variatie in gezondheidsstatus tussen vleesvarkensbedrijven is een belangrijke factor die bijdraagt aan de grote variatie in technische resultaten.
De door Van de Hoek opgedane kennis over de aminozuurbehoefte van vleesvarkens kan worden gebruikt om bedrijfsspecifieke voeders te formuleren waarbij rekening wordt gehouden met de gezondheidsstatus van de dieren. Door deze aanpak kunnen dieren beter ondersteund worden in hun vermogen zich aan te passen en kunnen de dierprestaties en voerbenutting op bedrijven in de praktijk mogelijk worden verbeterd.
Op 12 juni hoopt Esther van de Hoek met haar onderzoek te promoveren aan de Wageningen Universiteit.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ingrid Zieverink