Meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër
Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum. „Vijf jaar geleden was het aantal van deze zogenoemde flexitariërs in een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut nog 40 procent", zegt Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum tegen de NOS. „Dus er is sprake van een aanzienlijke stijging."
Door de crisis
Naar de reden waarom consumenten minder vlees eten is in het onderzoek niet gevraagd. „Maar het is duurzamer om minder vlees te eten, misschien zijn mensen ook banger geworden door de voedselschandalen. Of het kan door de crisis komen. We weten wel dat mensen aangeven dat ze erop letten, dat ze duurzamer eten. Dus dat draagt er zeker aan bij."
De woordvoerder van de vleesbranche, Dé van de Riet, bevestigt dat de vleesconsumptie de afgelopen jaren licht is gedaald. Maar volgens hem komt dat door de crisis.
Tekst: Ruben van Boekel