In helft mestmonsters PED aangetroffen
„Hoeveel PED-mestmonsters er per week binnen komen kunnen we niet zeggen. We voeren wekelijks testen uit met af en toe een positieve erbij”, aldus de woordvoerster van de GD op Veearts.nl.
Maandelijks nieuwe besmettingen
Er komen nog steeds enkele PED-besmettingen per maand bij in Nederland, dus het virus is zeker niet weg, meldt de GD. Varkenshouders zijn niet verplicht om te testen op PED. „Het kan best zo zijn dat er nog enkele bedrijven zijn met duidelijk klinische verschijnselen, waarbij de veehouder besluit om geen mest in te sturen voor onderzoek naar de oorzaak.”
PED breidt zich niet uit naar andere provincies dan de zeven waar de ziekte eerder al werd vastgesteld: Groningen (één bedrijf), Friesland, Flevoland, Brabant en Limburg, maar de meeste gevallen in Overijssel en Gelderland.
Nog niet van PED af
„We zijn zeker nog niet van PED af”, aldus de GD-woordvoerster. „Een varkenshouder kan zelf veel doen om besmettingen te voorkomen of bij besmetting de ziekte beheersbaar te houden. Het blijft van groot belang om de hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. En het is zeker zinvol om bij een verdenking mest in te sturen voor onderzoek om zekerheid te krijgen.”
Volgens de GD kun je zonder een laboratoriumtest PED niet aantonen. „Op basis van de consistentie, kleur en geur van de mest is geen uitspraak te doen of het wel of niet om PED gaat. Diarree door PED komt voor in verschillende ziektestadia, afhankelijk van soort voer en consistentie van het voer, in verschillende kleuren en consistenties voor, variërend van waterdun via vla-achtig naar smeuïg en in kleur variërend van helder via wit naar geel, groenachtig en donkergroenbruin met bij elke kleur de verschillende consistenties en bij biggen en vleesvarkens.”
Extra diagnostiek is bij waterdunne diarree dus geen overbodige luxe, aldus de GD. „De extra diagnostiek levert cruciale informatie op voor de aanpak van de ziekteverwekker op het bedrijf. En als het toch echt PED blijkt te zijn, kan een overbodige antibioticumtherapie achterwege blijven.”
Tekst: Ruben van Boekel, Veearts.nl