ABN Amro: prijsstijging landbouwgrond vlakt af
De veranderde wet- en regelgeving en herstelde rendementen in grondgebonden sectoren, zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken. Een belangrijke factor voor de waardeontwikkeling van landbouwgrond zijn de rendementen in de akkerbouw en melkveehouderij. Daar ontstaat door hogere rendementen meer ruimte voor nieuwe investeringen en dit werkt door in de grondprijs.
Stijging vlakt af
De stijging van de grondprijs zal afvlakken, voorziet ABN Amro en de prijzen op de grondmarkt zullen meer gaan schommelen. Agrarische bedrijven gaan hun grondposities meer bepalen op basis van het gemaakte of verwachte rendement.
„Slechte opbrengstprijzen in de akkerbouw of melkveehouderij zullen ondernemers remmen in hun investeringsbeslissingen. Hierdoor zullen grondtransacties uitblijven, waardoor bij een gelijkblijvend aanbod de prijs zal dalen. Omgekeerd gebeurt hetzelfde als de opbrengstprijzen toenemen", stelt de bank.
Regionale verschillen
Op regionaal niveau zijn er grote verschillen in de ontwikkeling van de grondprijzen. Tussen de regio's Noord, Zuid, Oost en West lopen de prijsverschillen op tot 25 procent. Gemiddeld zijn de grondprijzen in de regio Noord lager dan in de rest van Nederland. Regio Zuid is de regio met de hoogste grondprijzen in Nederland. Hier neemt het aantal transacties toe terwijl het aanbod daalt.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Trekkerweb