ABN Amro: prijsstijgingen tarwe in verschiet
De prijs voor tarwe daalde sinds begin van dit jaar sterk, met uitschieters richting 20 procent. De lage graanprijzen hebben een positief effect voor veehouders, omdat hierdoor voerprijzen ook op een lager niveau liggen.
Het afgelopen jaar was een recordjaar. De productie steeg tot de hoogste in de geschiedenis, dankzij gunstige weersomstandigheden. Dit leidde echter tot een prijsdruk voor de granen.
De prijzen die aan het begin van het seizoen werden betaald, zakten gedurende het seizoen fors. Bij de sojabonen was de grootste prijsdaling zichtbaar: ruim 30 procent in een jaar tijd. Bij tarwe was dat 19 procent, maïs daalde 17 procent in prijs.
Gedaalde olieprijs
De sterke prijsdaling was niet alleen een gevolg van de hoge productie. Ook een sterk gedaalde olieprijs, een sterkere Amerikaanse dollar en gunstige opbrengstverwachtingen voor het groeiseizoen 2015/2016 speelden de prijsontwikkeling parten.
De huidige prijsvorming wordt sterk bepaald door korte termijninvloeden. Eén daarvan is de voortgangsrapportage van verschillende partijen. Het laatste rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA leidde bijvoorbeeld tot een prijsstijging van ruim 3 procent voor de sojabonen.
Grote voorraden
Voor de tarwe had het uitkomen van het USDA-rapport juist een negatief gevolg. Het rapport laat zien dat de exportontwikkeling van de VS achterblijft, terwijl de voorraden groot zijn, schrijft ABN Amro. Hierdoor is de prijs in de afgelopen twee weken met ruim 6 procent gedaald. Ook de Europese tarwenotering (Matif) laat een daling zien als gevolg van deze Amerikaanse cijfers.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: ABN Amro
Beeld: Fenneke Wiepkema