‘Enthousiast over jutezak in kraamhok bij zeugen’
Ondanks de fokkerij en de wijze van het houden van zeugen, zitten de instincten van het nestelgedrag nog steeds in de genen van het dier. Dat betekent volgens Schuttert, dat er nog steeds een behoefte en drang bestaat bij de zeug om een nestje te maken voor het afbiggen.
Jutezak
Er is geëxperimenteerd met stro als afleiding- en nestmateriaal, maar dat blijkt te lastig te zijn vanwege de mestafvoer. De jutezak is een prachtig alternatief gebleken. Hoe wordt de jutezak gebruikt?
Op dag 114 van de dracht, een dag voor de verwachte werpdatum, wordt de jutezak aangeboden. Liefst los neergelegd, dichtbij de kop van de zeug, of opgehangen aan een speciaal daarvoor bevestigde beugel.
Zeugen rustiger krijgen
Volgens Schuttert gaan zeugen direct stoeien met de aangeboden jutezak. Het doel is om zeugen rustiger te krijgen tijdens het afbiggen; de jutezak geeft afleiding en zodoende hebben de dieren minder afbigstress.
Als de eerste big geboren is, wordt de jutezak opgepakt en uitgespreid in het biggennest. Schuttert: „ Door de jutezak na de geboorte van de eerste big te verplaatsen naar het biggennest, zorg je voor minder doodliggers, doordat je het nest erg aantrekkelijk maakt voor de biggen.”
Euro per stuk
De jutezakken kosten een euro per stuk. Schuttert: „Stel dat je 1.000 zeugen hebt, waarvan vijftig per week afbiggen. Dat betekent 50 euro kosten per week, die je bij twee biggen extra, door minder doodliggen, er al uit hebt.”
Schuttert is enthousiast, omdat je je met dit materiaal van jute helemaal verplaatst in de natuur van de zeug die nestmateriaal zoekt en afleiding. De varkensdierenarts schat dat een kwart van haar klanten dit systeem toepast. „Mijn grootste klant met 1.800 zeugen gebruikt de jutezakken ook.”