‘Online verkoop biedt sector kansen’
Eén op de acht Nederlandse consumenten doet ook dagelijkse boodschappen online. De verwachting is dat online in 2020 bijna een kwart van de markt uitmaakt, schrijft LEI Wageningen UR in een persbericht.
Onder meer vanwege de traditioneel hoge supermarktdichtheid in Nederland loopt de online verkoop achter bij bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast richt de agrofoodsector zich vaak nog op één afzetkanaal, waar de consument al naadloos tussen on- en offline kanalen heen een weer springt (omni-channel).
Onderscheiden nog belangerijker
De scheiding tussen recreatief en functioneel winkelen zet door, en de mogelijkheden van e-commerce nemen toe. Tegelijkertijd groeit de concurrentie onder meer door nieuwe toetreders en bestaande spelers die er bijvoorbeeld voor kiezen horeca-elementen toe te voegen of fysieke winkels die een online (bezorg)dienst beginnen.
„Jezelf onderscheiden richting consumenten wordt nog belangrijker”, schrijft het LEI. „Verse producten bieden, mits juist ingezet, de belevingen waar bedrijven en consumenten naar op zoek zijn. Daar kunnen agrarisch ondernemers op inspelen.”
Concepten
De nieuwe markt heeft behoefte aan andere vormen van samenwerking en concepten, zoals in verpakking, die de online verkoop en thuisbezorging ondersteunen. Online is ook een veel groter aanbod mogelijk omdat schapruimte niet beperkend is en ingespeeld kan worden op wensen van kleine segmenten.
Er is ruimte voor bijvoorbeeld streekproducten en producten van de boerderij; producten die rechtstreeks van het boerenerf via een paar muisklikken naar het bord van de consument gaan.
Directer inspelen op de vraag
Online verkoop maakt het ook makkelijker consumentengedrag te analyseren en zo directer in te spelen op de vraag. Door inzet van ICT wordt dit vervolgens gekoppeld aan de verschillende ketenonderdelen.
Dit draagt bij aan kortere ketens en meer toegevoegde waarde: ‘het verhaal’ van het product kan aan de bron worden gekoppeld. Zo kunnen ondernemers zich meer concentreren op het bieden van meerwaarde of inspelen op een belangrijke consumententrend: transparantie.
Nederland loopt achter
Nederland is geen voorloper in vergelijking met ons omringende Europese landen in online verkoop. Binnen e-commerce loopt de online verkoop van food achter op andere producten. De grootste uitdaging bij voedsel is het transport en het bewaren van producten (diepvries, gekoeld en kamertemperatuur).
Dat bemoeilijkt de logistieke afhandeling en daarmee de rentabiliteit voor aanbieders. Duidelijk is ook dat de opkomst van e-commerce verkoopvolume weghaalt uit fysieke winkels. Voedsel kopen in de winkel wordt een keuze.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Ellen Meinen, Fenneke Wiepkema