Melkveehouderij krijgt fosfaatrechten
Een melkveehouder kan dus geen fosfaatrechten uitwisselen met een varkens- of pluimveehouder. In beide sectoren houden ze dierrechten en deze staan los van fosfaatrechten. Dat staat in een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma donderdag 2 juli naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Voor elk melkveebedrijf zal een maximaal per jaar te produceren hoeveelheid fosfaat worden vastgesteld. Die vastgestelde fosfaatproductie zal in de vorm van fosfaatrechten aan het betreffende bedrijf worden toegekend.
2014 referentiejaar
Het referentiejaar wordt 2014. Het aantal fosfaatrechten dat een bedrijf krijgt is gerelateerd aan het gemiddeld aantal stuks melkvee in dat jaar, en de gemiddelde melkproductie per koe.
Een bedrijf dat voor 2 juli de veestapel nog heeft uitgebreid, mag die toename nog meenemen. Groei van een latere datum valt buiten de referentie. Hiermee wil de staatssecretaris anticiperend gedrag niet belonen.
‘Ingrijpend maar onvermijdelijk’
LTO Nederland noemt het besluit ingrijpend maar onvermijdelijk. „Door de groei en ambities van de melkveehouderij is de fosfaatgrens overschreden die in EU-verband was overeengekomen”, zegt voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij.
„Onze voorkeur voor een systeem met fosfaatrechten in plaats van dierrechten is gelukkig gehonoreerd. Anders zou alleen het aantal dieren bepalend zijn geweest voor de grenzen van de sector”, stelt Romijn.
Drie mogelijkheden bekeken
Dijksma bekeek drie mogelijke maatregelen; dierrechten, melkproductierechten en fosfaatrechten. De eerste twee zijn eenvoudiger uit te voeren en te handhaven, maar sturen slechts indirect op fosfaat. Er gaat voor melkveehouders geen stimulans van uit om efficiënter op fosfaatproductie te sturen.
Daarom heeft de staatssecretaris voor fosfaatrechten gekozen. „Om melkveehouders te kunnen belonen voor inzet op fosfaatefficiëntie moet er de mogelijkheid zijn voor bedrijfsspecifieke, in plaats van forfaitaire, verantwoording. Dat vereist een robuust en geborgd systeem,” schrijft Dijksma in haar brief.
Dat robuuste en geborgde systeem is de Kringloopwijzer. De precieze wijze waarop dit systeem wordt geborgd en gehandhaafd, en de sancties die zullen volgen op overtredingen daarvan, worden nog nader uitgewerkt.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Trekkerweb.nl