Wapen je tegen ‘Vegagressie’: tips voor veehouders
Veehouders, bedrijven werkzaam in de periferie van de veehouderij en belangenbehartigers zoals LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij krijgen in toenemende mate te maken dierenactivisme of dierenextremisme. Agrio Uitgeverij (uitgever van onder meer Pig Business, Pluimveeweb en Melkvee) zet een aantal handige tips en adviezen op een rij voor het geval u te maken krijgt met meer of minder ernstige vormen van dierenactivisme.
Hoe kunt u zich beschermen tegen deze dierenextremisten? Hieronder de tips op een rij.
Veehouders
- Kijk kritisch naar de fysieke vormgeving van uw stallen gebouw. Plaats bijvoorbeeld hekken om het erf, afsluitbare toegangspoorten of een toegangssysteem.
- Een indeling in compartimenten en gescheiden circuits maken het gebouw minder kwetsbaar. Hierdoor kunnen kwaadwillende bezoekers niet zomaar overal in het gebouw komen.
- Maak een buurt-app aan en informeer elkaar direct bij verdachte zaken, zodat u snel in actie kunt komen.
- Zet sociale media maximaal in. De algemene media heeft u niet in de hand, maar u hebt wel grip op uw eigen communicatiemiddel: sociale media.
- Spreek politici, eventueel via de sociale media, direct aan bij (vermoeden van) dierenrechtenactivisme.
- Wees terughoudend bij het plaatsen van persoonlijke informatie op websites.
- Zit u in een procedure, of bent u een aandachtsbedrijf bij de NVWA? Wees waakzaam en neem maatregelen. De kans is aanwezig dat u in het vizier bent van activisten.
- Bescherm uw privégegevens. Vraag bijvoorbeeld aan de Kamer van Koophandel om uw inschrijving te laten afschermen, of vraag het Kadaster om uw gegevens te laten afschermen.
- Houd, wanneer u gaat verbouwen of nieuw bouwen, rekening met de openbaarheid van gegevens. Bij een bouwaanvraag of vergunningaanvraag legt u vaak ongewild de hele infrastructuur van uw bedrijf op tafel, inclusief plattegrond en routing.
- Overleg met de gemeente hoe het vergunningenproces anders ingericht kan worden, bijvoorbeeld welke gegevens openbaar worden gemaakt. Denk ook aan andere vergunningaanvragen, bijvoorbeeld op het gebied van milieu.
- Verstrek aan vreemden geen persoonlijke informatie via de telefoon.
- Vraag om naam en telefoonnummer, zodat u kunt terugbellen.
- Informeer familieleden om geen informatie over u te verstrekken.
- Overweeg om vermelding van uw gegevens in bijvoorbeeld de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) af te schermen of uit de Telefoongids te laten verwijderen.
- Gebruik een afsluitbare buitenbrievenbus en sluit brievenbussen binnen af.
- Zorg voor een goede verlichting rondom de woning, bij voorkeur met bewegingssensor.
- Zet de vuilcontainer bij voorkeur in een schuurtje.
- Verwijder naambordjes.
- Installeer een beveiligingscamera. Bij voorbeeld een wildcamera of een camera waarbij geen rood lampje brandt. Laat u informeren door een specialist op dit gebied.
- Maak op uw computer gebruik van sterke en moeilijk te kraken wachtwoorden.
- Ga na of uw computernetwerk voldoende beveiligd is.
- Gebruik de privécomputer niet voor zakelijke doeleinden.
Politie, lokale overheid en Justitie:
- Doe altijd aangifte of een melding bij de politie. Of het nou inbraak, erfvredebreuk, bekladding of bedreiging is. Als u niets meldt bestaat het niet en hebben de veiligheidsdiensten onvoldoende beeld van de dreigingen. De politie is verplicht uw aangifte op te nemen.
- Als de politie uw aangifte niet wil opnemen, beroep u op ‘Misdrijven tegen de openbare orde Artikel 138 lid 1’
- Vraag het proces-verbaal van de aangifte op.
- Stel de burgemeester van uw gemeente op de hoogte van de aangifte.
- Bouw een goed netwerk én een goede relatie met de politie en de gemeente op. Als de politie op de hoogte is van de mogelijk dierenrechtenactivisme of -extreminsme, kunnen ze sneller handelen bij een melding. U kunt vooraf aangeven dat u tot de potentiële doelwitten behoort en vragen om een vast contactpersoon.
- Maak met gemeente en politie afspraken over de onderlinge informatie-uitwisseling.
- Hang op uw erf een bordje op met ‘Verboden toegang, artikel 461 van het Wetboek van strafrecht’. Met zo'n bord staat u juridisch sterker als u aangifte doet. Deze borden zijn voor gemiddeld 10 euro te koop via internet.
- Zorg voor een gedegen en professioneel advies bij het opstellen van een beveiligingsaanpak. Private partijen kunnen u hierbij behulpzaam zijn.
- Noteer namen en rugnummers van iedereen die bij u op het erf komt.
- Laat iedereen zich legitimeren en noteer de datum waarop ze bij u op het erf waren. Houd zelf een dossier hiervan bij.
- Betrapt u een activist op uw erf? Zet hem of haar meteen op de foto. Heb uw telefoon daarom altijd paraat. Ook voor het bellen van de politie.
- Maak aantekeningen in uw agenda van verdachte situaties en/of illegale activiteiten en deel deze met veehouders in uw omgeving.
Personeelsbeleid
- Screen toekomstige medewerkers uitgebreid tijdens een sollicitatieprocedure voor tijdelijk en vast personeel. Schakel desnoods een professioneel bureau in.
- Zet in de vacaturetekst dat een veiligheidsonderzoek onderdeel van de procedure kan zijn. Dit kan afschrikwekkend werken.
- Wees alert op het verstrekken van persoonlijke informatie in de vacaturetekst.
- Laat medewerkers bij indiensttreding een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Er zijn gevallen bekend waarbij personeel benaderd is om tegen een aanzienlijke vergoeding fotomateriaal te leveren.
- Neem in contracten met toeleveranciers de mogelijkheid op om zonder opgaaf van redenen personeel van de toeleverancier te weigeren.
- Verplicht de sollicitant bij indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van niet ouder dan één jaar te overleggen.
- Richt een intern meldpunt op waar uw medewerkers verdachte zaken kunnen doorgeven. Ook goede personeelszorg en een zorgvuldig uitstroombeleid zijn van belang.
- Draag er zorg voor dat de persoonsgegevens van medewerkers restrictief worden beheerd en gebruikt.
- Wees (ook als medewerker) bewust welke informatie u aan wie verstrekt. Denk hierbij ook aan vermelding in vakbladen, tijdschriften en interviews.
Sectorale belangenbehartigers
- Leer uw ‘tegenstander’ kennen en weet wat hun agenda is. Verdiep u in het netwerk waarin zij zich bewegen hoe ze denken en wat ze willen.
- Kijk niet alleen naar de organisaties, kijk vooral naar de mensen die bij deze organisaties zitten. Verzamel de namen en weet met wie u te maken hebt.
- Ga als sector niet in dialoog met dierenrechtenactivisten of -organisaties die een einde willen aan de veehouderij en/of slacht. Zo erkent u ze en wordt hun invloed vergroot. Voer de dialoog met personen en organisaties die de sector vooruit willen helpen.
- Richt met alle belangenbehartigers een media-werkgroep op die 24/7 informatie verzamelt en publiceert over activisme en activisten. Wees activisten altijd een stap voor.
- Leer van de werkwijze van activisten, maar gebruik niet hun methoden.
- Richt als gehele sector een gezamenlijk meldpunt op, waar veehouders verdachte figuren en ervaringen kunnen melden.
- Speel alle meldingen door aan politie en Justitie en koppel dit terug aan uw leden.
- Maak een communicatieplan voor eventuele demonstraties voor of op het erf van veehouders. Zie dit als een kans om naar de media uit te leggen wat uw organisatie voor de maatschappij betekent.
- Adviseer veehouders hoe zij zich het beste ten tijde van een demonstratie kunnen gedragen (vermijden van contact, discussie, confrontatie) richting actievoerders.
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou: