Vleessector betaalt 50 miljoen aan toezichtkosten
Parlementair verslaggever Philip de Witt Wijnen van NRC Handelsblad vroeg Goebbels tijdens de Binnenhof Barbecue wat een kwestie was in Den Haag, afgelopen jaar. Het antwoord van Goebbels: „De kosten voor de vleeskeuring rijzen de pan uit – 50 miljoen euro per jaar. En wij zijn de enige sector die voor het eigen toezicht moet betalen. We zullen hiertegen blijven strijden.”
Kosten doorberekend
NRC Next zocht uit of de kosten voor toezicht en keuring in de bedrijven inderdaad toenemen. In verschillende brieven van de ministeries van EZ en VWS staat een bedrag van 58 miljoen aan ‘inkomsten uit retributies’. Dat zijn de bedragen die bedrijven aan de NVWA betalen voor toezicht en keuring. Niet alleen slachterijen en vleeswarenfabrieken, maar ook diervoederbedrijven betalen hieraan mee.
In veel bedrijven zijn altijd inspecteurs van de NVWA aanwezig en die worden betaald door de bedrijven. Volgens de NVWA schrijven Europese regels voor dat de kosten doorberekend worden. In Nederland gebeurt dat via de tarieven van dierenartsen, toezichthouders en keuringsassistenten.
Extra kosten
Daar zijn de laatste jaren extra kosten bijgekomen: tien miljoen euro om het toezicht te verbeteren. En dáár bovenop worden de tarieven ook nog eens elk jaar verhoogd om de inflatie bij te houden. In 2015 met anderhalf procent. Het bedrag dat vleesbedrijven betalen voor toezicht is volgens NRC dus nog hoger dan de 50 miljoen die Goebbels noemde. Hoe dan ook vindt Goebbels: „Wie controleert, ook zou moeten betalen. Veilig vlees is tenslotte in ieders belang.”
Tekst: Joyce Cornelissen
Tekst: COV