'Kostprijs 30 procent hoger dan opbrengstprijs'
Doordat de voerprijzen het afgelopen jaar gedaald zijn en de technische resultaten enigszins verbeterd zijn, is de kostprijs voor biggen vergeleken met vorig jaar wel licht afgenomen. De kostprijs van vlees is eveneens afgenomen, maar ligt toch nog 30 procent hoger dan door de slachterijen betaald wordt.
„Van de kostprijs van vleesvarkens is het aandeel van voer (inclusief voer biggen) rond de 55 procent”, schrijft Wageningen UR. „De voerprijzen laten de laatste jaren sterkere schommelingen zien dan we in het verleden gewend waren en het voer is gemiddeld fors duurder geworden. Het huidige voerniveau is vergelijkbaar met dat in 2011, maar het voer is nog altijd 30 procent duurder dan in de periode 2000-2010.”
Richtprijs
In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kg varkensvlees berekend. In de maand juli van ieder jaar wordt een vernieuwd kostprijzenschema uitgebracht. En elke week wordt op basis van de uitbetalingsprijs van de slachterij en de actuele voerprijs een richtprijs voor biggen en een actuele kostprijs gepubliceerd.
Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen (dit is de wekelijkse richtprijs).
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Ingrid Zieverink