Frankrijk trekt 600 miljoen uit om boeren te helpen
De afgelopen dagen gingen boeren in verschillende delen van het land de straat op. Ze blokkeerden snelwegen en toegangswegen van een aantal populaire plaatsen met tractoren.
De boeren zeggen dat ze te weinig geld krijgen voor hun producten. Ook hebben ze vaak torenhoge schulden gemaakt, om investeringen in hun bedrijf te kunnen doen. Bovendien spreken ze van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europa, maar ook uit Duitsland.
Steunpakket
Het steunpakket van 24 maatregelen moet noodlijdende boeren meer lucht geven. Zo wordt er geld gestoken in het herstel van de prijzen, wordt er extra geïnvesteerd in exportmogelijkheden van boerenbedrijven.
Ook komt er extra schuldsanering en krijgen ze uitstel van betalingen en lastenverlichting, zoals ontheffing van bepaalde onroerend goedbelasting en ontheffing van bepaalde premies.
Eén op de tien bankroet
De voorzitter van de overkoepelende vakbond FNSEA (Nationale Federatie Vakbonden van Landbouwondernemers), Xavier Beulin, heeft woensdag gezegd dat het plan van de regering de goede kant op gaat.
Minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft gezegd dat zeker één op de tien veehouders op de rand van bankroet staat. Volgens de regering in Parijs zouden circa 25.000 boeren in die situatie verkeren; volgens de boeren gaat het zelfs om meer dan 40.000 boeren.
Vooral Franse varkens- en melkveehouders hebben het lastig. De veehouders vertegenwoordigen ongeveer de helft van de totale Franse landbouw en veeteelt.
Voedselprijzen
De demonstrerende boeren zijn ook boos op supermarktketens en tussenhandelaren. Die zouden het geld opstrijken waar de boeren op hoopten, nadat een maand geleden, dankzij bemiddeling van de regering, voedselprijzen in de winkels werden verhoogd.
Franse veehouders beleven de ernstigste crisis in circa dertig jaar. De Europese steunmaatregelen voor landbouw zijn in afgelopen tien jaar afgeschaft. Er zijn geen minimumprijzen meer en overschotten worden niet meer opgepot. Ook is de concurrentie uit Midden- en Oost-Europa groot.
Nederlandse veehouders steunen
Ook meerdere Nederlandse en Belgische varkens- en melkveehouders verkeren in financiële problemen. Als Frankrijk zijn boeren mag steunen van de EU, mag en moet Nederland dat dan ook? Die vraag is opeens aan de orde nu de Franse overheid haar boeren met 600 miljoen euro steunt. Het antwoord hierop is nog onbekend.
De Nederlandse website Foodlog.nl maakte een analyse ‘Franse overheid voor keuze subsidie aan failliete boeren’.