'Huisvesting geen invloed op agressiviteit beren in gemende hokken'
Gescheiden afmest kan wel positief zijn om de verschillende geslachten beter te sturen en eventueel gescheiden te voederen. Naar gedrag toe blijkt een gescheiden huisvesting geen merkbare verschillen teweeg te brengen.
Het Belgische Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) Bocholt voerde de afgelopen twee jaar het praktijkonderzoek rond intacte beren uit.
Het doel van dit zogenaamde demonstratieproject was onder andere om de invloed van gemengde hokken, gemengde compartimenten of volledig gescheiden afmest op de technische resultaten en het gedrag van beren te bepalen.
Wisselende ervaringen
De ervaringen van vleesvarkenshouders in Nederland met het houden van beren zijn echter wisselend. Een deel van de varkenshouders ondervindt problemen bij het houden van beren. Op deze bedrijven vertonen de beren meer ongewenst gedrag, zoals springgedrag en agressief gedrag, dan op andere bedrijven.
Bevindingen in een praktijkproef in 2012 op 70 varkensbedrijven gaven veel informatie over het gedrag van beren en bracht de uitdagingen en oplossingen steeds beter in beeld.
Kleine groepsgroottes
Zo hebben kleine groepsgroottes en goede huisvesting een positieve invloed op het gedrag van beren. Ook de kwaliteit van het voer, de beschikbaarheid van water en het gedrag van de varkenshouder kunnen het gedrag van de dieren beïnvloeden.
Op bedrijfsniveau is er geen relatie gevonden tussen gedrag van de beren en het percentage beren met berengeur. De resultaten wijzen uit dat succesvol beren houden kan en dat de kans op ongewenst gedrag bij beren klein is als alle omstandigheden voor de beren optimaal zijn.