‘Niets doen is geen optie’
Een eerdere EU-maatregel, de opslag van varkensvlees, heeft niet geholpen. Er ligt nu nog 60.000 ton varkensvlees opgeslagen en als dat niet in derde landen kan worden afgezet, zal dat de komende drie maanden nog verdere prijsdruk op de Europese markt geven. „We moeten nu iets doen”, zegt Schreijer-Pierik. „In vijfentwintig jaar heeft de varkenshouderij het niet zo moeilijk gehad.”
Niet enige oplossing
Maar het is nog de vraag of verlaging van het slachtgewicht de oplossing is. In het aprilnummer van vakblad Pig Business stellen ABAB-adviseur varkenshouderij Kees Ligthart en LEI-econoom Robert Hoste dat de kosten voor varkenshouders dan vooral stijgen. De vraag naar biggen zal toenemen, dus de prijs daarvan gaat omhoog. Die kosten worden dan over minder kilo’s vlees verdeeld. Voor het slachthuis geldt hetzelfde; dat moet dezelfde handelingen verrichten voor minder kilo’s. De prijs moet wel heel scherp stijgen om die kosten te compenseren.
„Daarom is verlaging van het slachtgewicht ook niet de enige oplossing”, zegt Johan van Diepen in het regionale landbouwvakblad Vee & Gewas. De LLTB-bestuurder stelde het idee voor aan Schreijer-Pierik tijdens een bezoek van Limburgse varkenshouders aan het Europees Parlement, maar ziet wel dat deze maatregel een onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen moet zijn. „Maar met de steun van de EU kunnen we nu het gesprek aangaan met de slachterijen.”
Volgens hem moet een oplossing grensoverschrijdend worden geïmplementeerd. Een probleem daarbij is dat elk land andere slachtgewichten hanteert. Daarom steekt LTO in op een verlaging in procenten, niet in kilo’s. „We denken aan tien procent minder.”
Botsen met mededingingsregels
De vraag is wel wat de EU hieraan kan bijdragen. Het slachtgewicht is niet bij wet geregeld, en de Commissie zal geen wet voordragen die slachterijen verplicht lager te slachten. „Maar de Commissie kan wel bemiddelen, en partijen om de tafel krijgen”, meent een medewerker van Schreijer-Pierik. „Ook kan het ingrijpen als de –consumentenprijsverhogende – afspraken zouden botsen met mededingingsregels.”
„Als er echt een crisis is, kunnen we in Europa snel handelen”, meent Schreijer-Pierik. „Dan kunnen we, zeg, in september al een oplossing hebben.” Maar Van Diepen is minder optimistisch. „Het zal veel maanden, zo niet jaren, duren voordat we rond zijn”, stelt hij.