Russische boycot: Varkenssector kreeg zwaarste klappen in België
Boerenbond maakte voor een aantal producten een vergelijkende analyse van de ontwikkelingen van exportvolumes en exportwaarden, zowel op Europees als op Belgisch niveau voor dezelfde periodes in 2013, 2014 en 2015.
Voor varkensvlees vallen de gevolgen van de boycot in België ook een stuk zwaarder uit dan voor de rest van de Europese Unie, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).
„De Belgische exporteurs zijn er onvoldoende in geslaagd om nieuwe afzetmarkten te vinden voor de weggevallen uitvoer naar Rusland”, zegt François Huyghe, economisch adviseur van Boerenbond tegen VILT.
Varkensprijzen 18,7 procent gedaald
De varkensprijzen in Vlaanderen daalden in de periode 2014-2015 met 18,7 procent ten opzichte van de periode 2013-2014. „Het wegvallen van de Russische markt werd gecompenseerd door toename van de export naar andere bestemmingen (zowel in volume als in omzet), tegen licht gestegen eenheidsprijzen (+ 2,5%)”, licht Huyghe toe.
„Deze schijnbare prijsstijging heeft hoofdzakelijk te maken met het productassortiment. Rusland kocht namelijk in hoofdzaak vettere varkensdelen, terwijl de exportstroom naar andere derde landen bestaat uit duurdere varkensvleesdelen (hammen, schouders en ruggen). Vandaar dat een lichte prijsverbetering genoteerd werd.”
Gevoelige daling varkensprijzen
„Maar intussen zijn de varkensvleesdelen die voordien naar Rusland geëxporteerd werden, sterk op de Europese markt blijven drukken wat leidde tot een gevoelige prijsdaling voor varkensvlees in de EU”, vertelt Huyghe.
„Bovendien moeten we er rekening mee houden dat het embargo voor varkensvlees al eerder (in februari 2014) van kracht werd en dat vanaf dan al een gevoelige daling van de varkensprijzen ingezet werd.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw, tuinbouw