Varkensdierenarts Anke Verhaegen over het PRRS-Prevalentieproject
'Het is nu of nooit om zó eenvoudig te starten met PRRS-monitoring'
Geruststelling of wake-up call
"Regelmatige diagnostiek is ontzettend belangrijk bij PRRS", zo stelt Verhaegen. "Het gratis speekselonderzoek dat we aanbieden is dan ook een mooie start. Als varkenshouder heb je de eerste momentopname alvast te pakken. Daarna is het zaak om samen met je dierenarts te bepalen of je moet bijsturen in je PRRS-aanpak. De uitslag kan een geruststelling zijn, maar voor anderen werkt het juist als een wake-up call om vroege besmettingen serieus aan te pakken."
Aanzienlijk deel biggen vroeg besmet
De resultaten van de tot nu toe onderzochte biggen lijken behoorlijk in lijn te liggen met de eerdere onderzoeken die Zoetis deed naar vroege PRRS. "Een aanzienlijk deel blijkt al vroeg besmet, zowel op vaccinerende als niet-vaccinerende bedrijven. Het is belangrijk om je bewust te zijn van het risico van PRRS. En dat begint dus met regelmatig monitoren."
Vergelijken op PRRS
Na afloop van het PRRS-prevalentieonderzoek ontvangen alle deelnemers een overzicht van de totale (geanonimiseerde) resultaten. "Dat was voor ons ook een belangrijk doel bij het opzetten van dit project: een actueel beeld krijgen van de vroege PRRS-prevalentie in Nederland. Tegelijkertijd is dit voor deelnemers een interessante benchmarking op vroege PRRS. Je kunt straks je eigen resultaten vergelijken met die van de andere deelnemers."
Meer info en aanmelden voor het PRRS-Prevalentieproject op:
MM-05502