Zeugenhouders komen tien euro per big te kort
Dat meldt varkenshouderijspecialist Gerben Schrijver van DLV-intensief in de regionale landbouwvakbladen Stal & Akker en Vee & Gewas. Het zijn vooral de lage biggenprijzen die de zeugenhouders de das omdoen. Volgens Frank Steenbreker, varkensadviseur bij Abab, brengt een big nu globaal 35 euro op, ex btw. De benodigde voerwinst per zeug komt omgerekend neer op 20 à 21 euro per big.
Tien euro tekort
Daar komen nog eens 22 tot 23 euro bij aan voerkosten (inclusief zeug). „Tel daar nog 2 euro vervangingskosten bij. Dat betekent dat je een minimale opbrengstprijs nodig hebt van 45 euro per big. Gemiddeld komen zeugenhouders nu zeker een tientje per big te kort”, zegt hij. „Als je 1.000 zeugen hebt, boer je elke week 5.000 tot 6.500 euro de verkeerde kant op.”
Ook in de vleesvarkenshouderij staan de rendementen onder druk. De vleesprijs ligt tot nu toe circa 17 cent onder het niveau van vorig jaar, weet Schrijver. De lage biggenprijs en de gedaalde voerprijzen compenseren dat enigszins, maar ook hier is de voerwinst dit jaar zo'n 5 euro lager dan vorig jaar, aldus de DLV'er. Daarnaast liggen de kosten voor mestafzet per gemiddeld aanwezig vleesvarken dit jaar 5 tot 10 euro hoger dan vorig jaar. Per zeug betekent dat een extra kostenpost van 50 euro.
Liquiditeitsproblemen
Steenbreker stelt dat dit jaar onvoldoende varkensmest geplaatst is. In liquiditeit is de hoge mestafzetprijs dus nog niet altijd voelbaar geweest. Maar als de biggenprijs op dit niveau blijft, zullen de uitgestelde mestkosten sneller tot liquiditeitsproblemen leiden.
„Afhankelijk van de ontwikkeling van de biggen- en vleesvarkensprijzen in combinatie met mestafzet, kan de situatie op veel zeugenbedrijven, maar ook gesloten bedrijven, penibel worden”, vreest hij.
Lees hier meer over in de regionale landbouwvakbladen Stal & Akker (1 augustus) en Vee & Gewas (8 augustus).