"Nieuw voer laat PIA-problemen verdwijnen"
Het bedrijf van Louis Linthorst is geen standaard varkensbedrijf. De ondernemer is afkomstig uit de bouw en heeft de stallen en de woning – letterlijk en figuurlijk – zelf opgebouwd. Vanwege het afbouwen van zijn werkzaamheden in de bouw en het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden op de thuislocatie, is zijn bedrijf de laatste jaren gegroeid naar acht locaties met vleesvarkens. “Het ondernemerschap kriebelt nog altijd en ik vind het leuk om met andere varkenshouders samen te werken”, aldus Linthorst. Alles bij elkaar heeft hij nu circa 8.200 vleesvarkens, grotendeels via voergeldconstructies. Vanwege de grote variatie in stallen, voersystemen, biggenleveranciers en varkenshouders is het een hele klus om alles passend te krijgen. Maar dat geeft hem ook energie. “Het is goed te doen, als je iedereen maar voldoende aandacht geeft én als alles goed draait.”
Veel last van PIA
Uitgerekend op zijn thuislocatie met 1.230 vleesvarkens liep het in 2017 echter niet zo lekker. Om onverklaarbare redenen hadden de varkens daar veel last van PIA. “Vaak pas aan het einde van de ronde. In een gezond ogend koppel lag dan plots een varken dood in het hok.” Het bleek de acute vorm van PIA. Deze is herkenbaar aan bleke varkens en zwarte, teerachtige mest door darmbloedingen. Er vallen vaak zware varkens uit. PIA kent ook een chronische variant die zich al op een jongere leeftijd uit. Sinds ongeveer tien jaar is er een enting beschikbaar. Linthorst: “Ondanks het toepassen van de enting hadden we toch uitval.” Ook tijdens en na de behandeling vielen varkens met de typische verschijnselen dood neer.
Nieuw voer uitproberen
Via Coen Bessembinder, zijn specialist van ForFarmers, hoorde Linthorst van het nieuwe voer dat in ontwikkeling was. Gezien de innovaties op het gebied van darmgezondheid, wilde hij dat voer graag uitproberen. Linthorst was er daarom wel voor te porren om als testbedrijf te fungeren. Dat het voer goed past op bedrijven die onbeperkt voeren, was een bijkomend voordeel. “Bij beren en gelten heb je in mijn ogen geen CDI-installatie nodig”, stelt hij. Via de brijbak krijgen de varkens drie voeders voorgeschoteld. Elke afdeling heeft een eigen silo, dus het vergt wel enig rekenwerk om het juiste aantal tonnen voor elke silo te bepalen.
Resultaten
Al na een paar weken op het nieuwe voer zag Linthorst veranderingen in de hokken. “Het eerste wat opviel was de mest; die was veel steviger. En ik had de indruk dat de varkens wat rustiger waren. De voeropname was altijd al hoog en is dat gebleven.” Wat later zag hij de impact van het nieuwe voer ook terug in de technische resultaten. “De groei is ongeveer met 20 gram per dag gestegen en de EW-conversie met 0,1 procentpunt gedaald.” En de uitval, waar het allemaal om begonnen is? “Sinds we het nieuwe voer verstrekken, heb ik geen varkens met PIA meer gezien. Er zijn afdelingen waar geen enkel varken uitvalt.” Uiteindelijk komt het uitvalspercentage in 2018 uit op 1,5 procent. Het wekt geen verbazing dat de varkenshouder het nieuwe voer is blijven voeren, ook na afloop van de proef.
Ondernemersbloed
Linthorst verwacht dat het vleesvarkensvoer ook op de andere locaties tot betere resultaten zal leiden. Binnenkort raakt hij, door de aangescherpte wetgeving, een aantal locaties kwijt. Maar er is inmiddels ook alweer een nieuwe locatie met 2.300 varkens bij gekomen. Per saldo heeft hij straks ongeveer 7.000 vleesvarkens. “Dat is prima te doen, zeker als het lekker loopt.” En mocht er nog een mooie locatie voorbijkomen? “Dan kan het zomaar weer gaan kriebelen. Mijn ondernemersbloed blijft stromen”, lacht Linthorst.