‘Fosfor terug te winnen uit varkensmest en digestaat’
Door gebruik te maken van technieken kan de aanwezige koolstof in de dierlijke mest optimaal benut worden op Vlaamse landbouwgrond en kan het afgescheiden fosfaat vermarkt worden naar landbouwgebieden elders of naar industriële afnemers.
Het blijkt dat de het terugwinnen van van fosfor uit mest en digestaat mogelijk is met de Fraunhofer IGB technologie. „Het percentage fosfor dat teruggewonnen kan worden bedraagt in mest circa 63 procent en in digestaat circa 40 procent van de totaal aanwezige hoeveelheid in de ruwe fractie”, schrijven de onderzoekers.
Om fosfor terug te winnen werd de mest aangezuurd tot een pH van 5, en het digestaat tot een pH van 4. In verder onderzoek kan worden nagegaan, of er eventueel nog verder aangezuurd kan worden, rekening houdend met de kosten en baten, en de samenstelling van de eindproducten.
Economisch interessant
„Zowel in het worst case als in het best case scenario valt de economische analyse van de fosforterugwinning positief uit”, aldus de onderzoekers. Er is volgens de onderzoekers wel nader onderzoek nodig om de resultaten te controleren.
Er bestaan namelijk sterke verschillen tussen mestmonsters van eenzelfde type mestsoort. Extra testen met meer monsters zijn daarom nodig om een betrouwbaarder resultaat te verkrijgen.
Pilotinstallatie
In Vlaanderen zal ook moeten worden bekeken of de fosforzouten voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria van Belgische afnemers en of hun wettelijk statuut vermarkting al dan niet verhindert. Er zou volgens de onderzoekers in Vlaanderen een pilotinstallatie gebouwd moeten worden om kennis te verkrijgen over de economische haalbaarheid.
Meer informatie over de belangrijkste resultaten van het onderzoek is te vinden in de publicatie Recuperatie van fosfor uit varkensmest en digestaat op de website van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking.