Maat mist Europese overkoepelende landbouwstrategie
Albert Jan Maat vindt dat de Europese politiek niet goed omgaat met de gevolgen van de politieke crisis. Maat: „Wij willen bij calamiteiten producten uit de markt kunnen halen want agrarische productie kun je niet een paar weken uitzetten. Die mogelijkheid biedt Europa nog steeds niet.”
Geen landbouwvisie
Ook mist Maat een Europese overkoepelende landbouwvisie. „Er is geen alomvattende landbouw- of voedselstrategie om de gevolgen van crisissen op te vangen, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Daar hebben agrariërs veel meer mogelijkheden om de gevolgen van een slechte oogst of een instortende markt op te vangen. Ze kunnen gewassen en oogsten verzekeren tegen extreem lage prijzen en het wegvallen van de afzet.”
Terwijl de Franse en Belgische boeren de snelwegen blokkeerden bleef het in Nederland rustig. Maat: „Er zijn grote verschillen tussen Nederlandse, Franse en Belgische boeren. De Nederlandse boer moet het hebben van export en niet van de binnenlandse markt zoals zijn collega’s zuidelijker. Wij zijn niet gebaat bij ‘koop-eigen-waar-maatregelen’ of overheidssteun. Twee van onze drie klanten zitten in het buitenland. We zijn gebaat bij een open markt en goede handelsovereenkomsten."
„Daarnaast zijn de Nederlandse boeren en tuinders veel meer betrokken bij alle geledingen in de keten van de voedselproductie. Ook sturen ze meer mee op de afzet en profiteren ze meer van hogere prijzen dan in het buitenland. Daardoor kunnen de Nederlandse boeren en tuinders crisissen beter aan dan hun buitenlandse collega’s.”
Prijzen onder druk
LTO roept supermarkten op tot een evenwichtige verdeling van de marges in de keten. Volgens Maat is het belangrijk dat iedereen in de productieketen een fair deel van de opbrengst krijgt, dus ook boeren en tuinders. Maar daar wringt de schoen. Europese mededingingswetgeving voorkomt dat er tussen boeren en producenten afspraken kunnen worden gemaakt.
„Die regels zijn niet meer van deze tijd. Het kan toch niet zo zijn dat we buitenlandse boeren wél een goede prijs geven voor hun bananen, maar Nederlandse boeren niet.”