Sojaprijs stort in
Agrifirm meldt dat de aanleiding voor de prijsval een publicatie is van een nieuwe editie van het WASDE-rapport. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw geeft in het maandelijkse rapport de prognoses over de maïs, tarwe, en sojaproductie. De sojaopbrengsten in de VS werden met 2,2 procent verhoogd. Samen met de devaluatie van de Chinese munt de Yuan reageerde de termijnmarkt in Chicago met een vrij val van de sojanoteringen en daalden deze met 6,2 procent .
Verassend positief
Oorzaak van de devaluatie de Yuan is dat Chinese autoriteiten zich zorgen maken over ontwikkelingen van de economie in het land. De groeicijfers vallen tegen en om het tij te keren is de Chinese munt deze afgelopen week al twee gedevalueerd met in totaal 4 procent. Deze devaluatie had een enorme impact op de noteringen voor alle grondstoffen dus ook voor de granen.
Het WASDE-rapport was positief voor de meeste grondstoffen, verrassender dan menig analist had voorspeld. Na het verschijnen van het WASDE-rapport daalden de noteringen op de beurs van Chicago woensdag spectaculair. De tarwenoteringen daalden met 3 procent en de maïsnoteringen gaven zelfs 5,1 procent in prijs.
Voorspoedige oogst
De oogt van de granen in Europa verloopt voorspoedig. De opbrengsten zijn over het algemeen hoger dan verwacht en de kwaliteit is prima. Frankrijk verwacht voor dit seizoen een maïsproductie die aanzienlijk lager is dan vorig seizoen. Voor Europa is dit niet zo’n probleem omdat er maïs genoeg is in de wereld en er voldoende landen zijn zoals Oekraïne en Brazilië die willen leveren.
De daling van de graanprijzen op de fysieke markt was wat minder heftig. Voor directe levering daalden deze week de tarwenoteringen met 1 euro/ton, daalden de gerstnoteringen met 2 euro/ton en bleven de maïsnoteringen gelijk. Voor de levering op termijn daalden de noteringen voor tarwe, maïs en gerst met respectievelijk 3, 2 en 1 euro/ton.
Op de fysieke markt stegen voor directe levering de raapnoteringen met 1 euro per ton. Voor de leveringen op termijn daalden die van raap met 3 euro per ton.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel