80 procent van Europse voedselverspilling vermijdbaar
Environmental Research Web meldt dat onderzoekers van het Joint Research Centre van de EU namen de voedselverspilling in de EU onder de loep.
Zes Europese landen
Onderzoekers onderzochten de nationale gegevens over voedselverspilling van 6 EU lidstaten: Denemarken, Duitsland, Finland, Groot-Brittannië, Nederland en Roemenië, in de periode 1996-2005. Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift Environmental Research Letters. Groot-Brittannië blijkt de grootste verspiller. Roemenen zijn het zuinigst.
Gemiddeld gooiden Europese consumenten 123 kilo voedsel weg. De topverspillers zitten op 190 kilo; de zuinigste verspillers bleven steken op 55. Dit betekent dat 16 procent van al het voedsel dat ze in huis halen wordt weggegooid. Van al dat ‘afval’ is 97 kilo per persoon per jaar ‘vermijdbaar’. Vermijdbare voedselverspilling is eetbaar voedsel dat niet weggegooid had hoeven te worden. ‘Onvermijdbaar’ voedselafval bestaat bijvoorbeeld uit botresten, eierschalen, pitten en schillen van groenten en fruit.
Besparing
Volgens de onderzoekers is 80 procent van de afvalstroom te vermijden. Dat scheelt een berg van 22 tot 75 miljoen ton voedselverspilling per jaar. Volgens de onderzoeksleider kunnen in theorie de EU consumenten alle vermijdbare voedselverspilling voorkomen. Dat zou niet alleen veel geld besparen voor de consumenten zelf, maar ook voor de lokale autoriteiten, die moeten betalen voor de afvalinzameling en verwerking. Daarnaast zou het ook een grote besparing betekenen aan water en actieve stikstof, en andere natuurlijke bronnen als fosfor, land en energie.
Internationaal krijgt voedselverspilling vermijden steeds meer aandacht. Inkopen op maat, kleinere verpakkingen en praktische handreikingen op kliekipedia.nl zijn Nederlandse voorbeelden. De kook-tv zender 24Kitchen zendt speciale ‘Food Recycle’ filmpjes uit.