Hogere voeropname zorgt voor sterkere biggen
Voor een zo goed mogelijk kwaliteit van de af te leveren biggen is het noodzaak om vanaf het spenen tot een gewicht van 25 kilogram, de voeding goed te sturen. „Om dit goed in de vingers te houden is het zaak regelmatig aandacht te besteden aan de gemiddelde voerhoeveelheid per afgeleverde big.” adviseerde nutrotionist Jos Michels de in zeer groten getale opgekomen varkenshouders tijdens de Pigbusiness thema-avond ‘voeding’. Aspecten die de biggengroei bevorderen, zijn volgens Michels: goed management, voersoorten, het water, de omgevingstemperatuur en de bijvoerstrategie. „Bij dit laatste aspect zijn de eerste dagen na het spenen extra belangrijk.”
Spenen
Het speenmoment is een belangrijke overschakeling voor de big. De big komt in een nieuwe omgeving en schakelt over op vast voer. Speenvoeders dienen de big te helpen om gezond te blijven en bereiden de darmen van de big voor op vaster voedsel. Ook voor de overschakeling zijn aanvullende voeders en voerconcepten mogelijk om de big gezond te laten spenen. Een belangrijke basis voor een goede groei. Sterke biggen met een goede groei en een goede darmgezondheid vormen een belangrijke basis voor de volgende fase.
Voeropname verhogen
Het verstrekken van een smakelijke en goed verteerbare biggenkorrel in het kraamhok zorgt voor gewenning aan vast voedsel en stimulering van het maagdarmkanaal. Met het juiste voer en voermanagement kan de voeropname flink worden verhoogd. Bij een hoge voeropname is de basis gelegd voor een goede gezondheid.
Ondersteund met de juiste voeders, zorgt dit uiteindelijk voor het optimaal benutten van de groei. „Uiteraard hebben de nutriënten in het voer een grote invloed op de groei en een lagere voerconversie”, onderstreept Michels. Met het oog op de koperreductie in het varkensvoer die medio augustus ingaat, verwacht Michels geen al te grote problemen. Tot 4 weken na spenen mag het voer maximaal 150 milligram koper per kilo bevatten en tot 8 weken na spenen mag er maximaal 100 milligram koper in 1 kilo voer zitten. Michels: „Agrifirm doet momenteel ervaring op met vervangende componenten in de voeders.”
Winst
Uit cijfers van Agrovision blijkt volgens Michels dat een big van 25 kg 29,1 kg biggenvoer vreet. Daarmee bedragen de gemiddelde voerkosten van een big van 25 kilogram 10,53 euro. De meerwaarde van een betere groei, wat resulteert in een 1,5 kg hoger eindgewicht, zorgt voor een hogere bruto-opbrengst per big van 1,20 euro.
Als hier de hogere voerkosten ad 0,98 euro in mindering worden gebracht, blijft per saldo 28 cent per big over. Michels: „Je kunt de biggen twee/drie dagen eerder afleveren. Daardoor blijft extra tijd over om de hokken goed schoon te maken, zodat de volgende ronde in schone droge hokken terechtkomt.”