'Varkensstapel halveert als voer alleen nog lokaal geteeld mag worden'
Hoste riep tijdens de Pigbusiness thema-avond ‘voeding’ in Ons Boerenerf inNederweert-Eind de sector op om zelf invulling te gaan geven aan het begrip ‘Kringlooplandbouw’. Tijdens zijn inleiding stak hij de in groten getale aanwezige varkenshouders eerst een veer op hun hoed.
Hij wijst speciaal naar de vooraanstaande positie die de sector bekleedt op de mondiale markt. Als voorbeeld noem hij Zuid-Korea. „Daar behalen ze gemiddeld 18 biggen per zeug. Ze vragen mij wat ze in hun stallen moeten aanpassen om net zo veel biggen als in Nederland te krijgen. Het gaat echter niet om de stalinrichting, het gaat om goed management", aldus Hoste.
Bijkomend aspect is volgens hem dat de varkenshouders in Zuid-Korea de helft van hun inkomen behalen uit subsidies en daardoor minder gemotiveerd zijn om beter te preseteren.
Brazilië
Brazilië is ook een concurrent. Zij mesten de varkens slachtrijp tegen de laagste kostprijs. Vervolgens komt een groot logistiek probleem om de hoek kijken. Zij moeten de geslachte varkens circa 1.800 kilometer over slecht begaanbare wegen transporteren, voordat ze in de haven zijn. Daar moet het vlees vervolgens enkele dagen wachten voordat het kan worden ingescheept.
Een nadeel voor de Nederlandse varkenssector vormen de hoge kosten die gepaard gaan met tal van maatschappelijke maatregelen. „Deze bedragen in Nederland 18 cent per kilogram. In Duitsland en Denemarken slechts 8 cent.” Positief vindt Hoste dat Nederland, in vergelijking met andere landen, met 2,54 kampioen is wat betreft voerefficiency. „De Ieren en de Spanjaarden staan ongeveer op het zelfde niveau. Italië daarentegen doet het, met haar zwaardere varkens, met 3,7 een stuk slechter. Dit laat zich vooral gelden in tijden van hoge voerprijzen.” Bij vleesvarkens vormen de voerkosten meer dan 60 procent van de totale kostprijs.
Soja is belangrijk
Sojaschroot is een belangrijk ingrediënt van het varkensvoer omdat het 46 procent ruweiwit bevat. In Nederland bestaat het mengvoer voor circa 8 procent uit soja. In Denemarken is dit 18 procent. „De Denen zeggen dit te doen omdat door het EU stikstofbeleid de granen minder eiwitten bevatten.” Per kilogram varkensvlees wordt in Nederland 354 gram sojaproducten (voornamelijk schroot en klein deel olie) gevoerd. Dit is het laagste van de belangrijkste andere EU-varkenslanden. De Denen voeren 638 gram soja per kilogram varkensvlees, Spanje 571 gram, Italië 578 gram en Duitsland 412 gram. Hoste wijst op het belang van soja, met het oog op de kringlooplandbouw.
Kringlooplandbouw
Alle grondstoffen uit Nederland halen, lukt gewoon niet, ook niet uit de EU. Europa is wel een optie. Daarbij verwijst hij concreet naar Oekraïne en Rusland als grote exporteurs van eiwitrijke grondstoffen. Ruim de helft van de sojaproducten komt uit deze twee landen. Reden om heel Europa te scharen onder ‘kringlooplandbouw’. „Als we alle grondstoffen voor de varkens uit Nederland moeten betrekken halveert de varkensstapel minimaal. Dat heeft dus zeer vergaande consequenties. Als de sector zelf niet komt met een plan, komt overheid met regelgeving. Laat dat niet over je heen komen", gaf Hoste de varkenshouders mee.
Hij roept de sector dan ook op om zelf hard aan de slag te gaan met het begrip kringlooplandbouw en niet alleen maar zeggen dat 'we het hier al zo goed doen'. „Kringlooplandbouw moet haalbaar blijven. Essentieel is het dat we grondstoffen uit een grote straal rond Nederland kunnen blijven betrekken.”
Advies
Hoste wijst de varkenshouder op het bestaan van een advies bij het ministerie van Landbouw, waarin duidelijk staat vermeld dat de akkerbouwproductie primair gericht moet zijn op producten die bestemd zijn voor menselijke consumptie. Reststromen dienen de bodem te bemesten en pas in tweede instantie te worden gebruikt als diervoeder. Verder staat erin dat de consumptie van dierlijke producten wordt begrensd door de beschikbaarheid van gras en reststromen.
Hoste: „We moeten uitgaan van slimme kringlopen. Producten daar produceren waar het goedkoop kan én het het meest duurzaam is. Mogelijk moeten we een systeem van statiegeld op fosfaat ontwikkelen. Zodat de fosfaat uit mest teruggaat naar de landen waar de soja vandaan komt.”
Marktontwikkelingen
Hoste liet de varkenshouders in Nederweert-Eind ook delen in zijn visie op de actuele marktontwikkelingen. Zo verwacht hij dat de soja op korte termijn in prijs gaat dalen. Gezien de AVP-situatie in China zullen de hogere varkensvleesprijzen de komende tijd (maanden/jaren) nog wel aanhouden. „Maar vier nu geen vakantie. Gebruik de hogere opbrengstprijzen om schulden af te lossen, zodat als we weer geconfronteerd worden met lage prijzen je niet kampt met hoge financieringslasten. En die lage prijzen komen zeker weer terug”, waarschuwt Hoste.