Column: Varkensprijs doorbreekt in juli de twee eurogrens
Het zal geen enkele varkenshouder ontgaan zijn; de varkensprijzen willen maar niet met sprongen omhoog schieten. Het suddert in de varkenshandel, terwijl alle seinen gewoon op groen staan. Meer vraag dan aanbod ondanks een lichte groei van 1 procent in de Europese productie, goede weersverwachtingen voor de barbecue en een wereldmarkt die door varkenspest in Azië op zijn grondvesten schudt. Juli zal echter de maand worden dat de varkensprijs door de twee eurogrens heen gaat breken.
Minder slachtdagen door Hemelvaart en Pinksteren
Vooralsnog slagen de slachterijen er in om de varkensprijs nog stevig onder druk te zetten. In de voorbije weken steeg deze slechts enkele centen. Vion noteerde weliswaar een plusje van 3 centen, maar ten opzichte van Duitsland blijft Nederland 4 tot 6 centen achterlopen, terwijl in Duitsland de prijs nota bene stabiel bleef.
Was er bij onze oosterburen begin deze week nog een plus van 1 cent; afgelopen vrijdag werd deze cent weer van de varkensprijs afgesnoept. Voor de komende week lijkt Duitsland nog net voldoende varkens te hebben en dat betekent dat de prijs stabiel blijft of ietsjes zal stijgen. Dit beeld zal waarschijnlijk de komende drie weken zo blijven, want het aantal slachtdagen door Hemelvaart en Pinksteren is aanzienlijk minder. Slachterijen hebben dus minder varkens nodig en een prijsverhoging is derhalve niet te verwachten.
Maar na Hemelvaart en Pinksteren verandert alles. Dan is het een kwestie van weken, voordat de varkensprijzen de 2 euro zal halen. Wereldwijd daalt de productie namelijk sterk en neemt de export fors toe. Dat heeft vooral te maken met de varkenspestsituatie in Azië. De Wereldvoedselorganisatie (FAO) verwacht dit jaar alleen al in China een 10 procent daling in de productie en dat zal aangevuld worden met import; onder andere uit Nederland en Europa. De handel in varkensvlees neemt met 8 procent toe naar 9,1 miljoen ton. Het zal niet lang duren, voordat deze situatie zich vertaalt in wederom een forse stijging van de varkensprijs. De voorspelling is ook dat China pas over vijf jaar de destructieve effecten van de varkenspest te boven is.
Toch moeten varkenshouders nog even geduld hebben. De slachterijen hebben het de komende weken voor het zeggen en zullen de prijs zo lang mogelijk stabiel proberen te houden. De Boerenvarkensprijs blijft daarom op 1,92 euro staan; al is het wel schoorvoetend en met de nodige weerstand.
Weinig veranderingen op de biggenmarkt
Ook op de markt voor biggen is er weinig veranderd. De handel en prijzen zijn stabiel; al zijn er handelaren die lagere prijzen doorgeven. Maar in dat soort fabeltjes geloven we niet. De vraag naar gezonde en sterke biggen blijft goed; zeker met het uitzicht op hogere varkensprijzen. De Boerenbiggenprijs blijft derhalve op 63 euro staan.