Vion-topman: 'Wij kunnen van het Nederlandse varken een A-merk maken'
Vion wil regie pakken voor betere samenwerking in varkenshouderij
Lotgerink is ervan overtuigd dat de Noord-West Europese samenleving over tien jaar 20 procent minder vlees eet. „Dat gáát gebeuren”, waarschuwde de hoogste baas van Vion de volle zaal met varkenshouders en bedrijven in de periferie van de varkenshouderij.
Doorgaan op de oude weg op het gebied van productie, is volgens hem geen optie. Lotgerink vindt dat de Nederlandse varkenshouderij zich serieus moet gaan richten op een andere toekomst. „Terwijl in Europa de consumenten dierenwelzijn en milieu steeds belangrijker gaan vinden in hun eetpatroon, willen ze in China vooral veilig voedsel." Het door Afrikaanse varkenspest geplaagde land zal over enkele jaren de varkenssector weer op orde hebben en weer volop (veilig) varkensvlees produceren, voorspelt Lotgerink. „De import van China uit bijvoorbeeld Europa zal dan met 80 procent dalen", waarschuwt hij.
Nederland varken A-merk
Het veranderend consumptiepatroon in Europa en de zelfvoorziening van de Chinezen zullen grote invloed hebben op de varkensproductie hier. „De Nederlandse varkenshouderij heeft een goede toekomst als ze onderscheidende concepten maakt, waar de klant om vraagt." De Vion-topman doelt hierbij niet alleen op de vraag van consumenten in Nederland, maar ook om de vraag van anderen landen. „We moeten luisteren naar wat de klant wil. Wat wil Japan? Dát moeten we maken", noemt hij als voorbeeld. „Wij zullen zodanig unieke concepten moeten maken, die in het buitenland gewild zijn. Alleen zo kun je concurreren op de wereldmarkt", stelt Lotgerink. „We kunnen van het Nederlandse varken een A-merk maken. Premium merken kunnen ook hogere prijzen vragen."
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Samenwerken
Lotgerink riep de sector dan ook op om intensief te gaan samenwerken. „Dit leidt tot lagere kosten, minder verspilling en transparantie in de keten. Data moeten met elkaar worden gedeeld.” Vion wil de regisseur hiervan worden. „En als je goed wilt samenwerken in de keten, moet je ook afspraken met elkaar gaan maken hoe je eventuele conflicten met elkaar oplost." Lotgerink toonde zich maandagavond geen pertinente tegenstander van prijsafspraken in de keten. „Als een varkenshouder over een langere periode weet wat hij voor zijn varkens krijgt, biedt dat wel zekerheid en rust", meent de Vion-baas.
Lotgerinks woorden vielen niet verkeerd in de zaal. Op de vraag of slachterijen als Vion de regierol moeten nemen bij ketensamenwerking, gingen veel handen omhoog. Lotgerink verbaasde het niet. De retail kan in zijn ogen de regierol nooit nemen, omdat maar een klein stukje van het vlees in Nederland blijft. Supermarkten kennen alleen die consument. De slachterij echter, is degene die het varken in de meeste stukken verdeelt en verkoopt. Dus het is volgens hem logischer dat de slachterij die rol pakt. „Wij kennen de consument het beste."