Duitse minister presenteert zware dierwelzijnseisen voor zeugenhouderij
Als het aan het BMEL ligt mogen zeugen nog maximaal 8 dagen in de dekstal verblijven. Nu is dat 35 dagen. De minimale afmetingen van de hokken in de dekstal worden fors vergroot, de grootte van het dier is daarbij bepalend. Er worden drie breedte klassen (65 cm, 75 cm en 85 cm breed) voorgesteld en een minimale lengte van 220 cm. In de kraambox, met een minimale lengte van 220 cm, mogen de zeugen nog maar 5 dagen rond de geboorte van de biggen verblijven. Daarna moet de zeug kunnen beschikken over minimaal 5 vierkante meter vloeroppervlak, waar ze zich ook makkelijk moeten kunnen omdraaien.
Geen perspectief
„Deze eisen bieden de Duitse zeugenhouders geen enkel perspectief. Als deze eisen toch doorgang vinden, weten we nu al wanneer de zeugenhouders hun staldeuren massaal zullen sluiten.” Dat stelt de ISN in een reactie op de voorstellen van de minister van Landbouw en de BMEL om fors in te grijpen in de zeugenstallen. De ISN gaat er van uit dat het BMEL met haar voorgestelde eisen op maximaal inzet, en dat gedurende het proces deze worden afgezwakt. Het enigste positieve vindt de ISN de termijn waarbinnen de stallen moeten zijn omgevormd. Er wordt een overgangsperiode van 15 jaar voorgesteld, bij bijzondere omstandigheden kan die termijn met 2 jaar worden verlengd. Binnen 12 jaar moeten de zeugenhouders de ontwerpen en eventueel noodzakelijke vergunningen voor deze stalaanpassingen indienen. „Zeker hebben de varkenshouders behoefte aan planningszekerheid. Dit helpt echter niet als hun de toekomstperspectieven worden weggenomen door overdreven overdreven en technisch onzinnige eisen”, aldus de ISN in een reactie op haar website.
Geen praktijkervaring
Volgens de ISN getuigt dit voorstel dat zowel het BMEL als minister Julia Klöckner over weinig praktijkervaring beschikken en zich totaal niet realiseren wat dit betekent voor de Duitse biggenproductie. ISN calculeert de ombouwinvesteringen voor de Duitse varkenshouders op circa 3,5 miljard Euro. Verder staan diverse technische classificatie haaks op de resultaten van diverse dierwelzijns projecten waar de overheid zelf bij betrokken is. ISN roept alle Duitse deelstaten heel kritisch naar het voorstel te kijken, en daarbij niet het perspectief voor de Duitse varkenshouderij uit het oog te verliezen.