POV: ‘Zet varkens in tegen voedselverspilling’
Uit onderzoek blijkt dat het vervoederen van voedselafval aan varkens 1,8 miljoen hectare landbouwgrond in de wereld zou kunnen besparen en zou kunnen zorgen voor een gebruik van de 100 miljoen ton voedsel die jaarlijks in de EU wordt verspild. De Rijksoverheid zet in op een circulaire economie, waar geen afval bestaat en grondstoffen telkens opnieuw worden gebruikt. „Het verbaast ons dat voedselverspilling hier niet wordt meegenomen", stelt Janssen. „Het klimaatakkoord houdt tot nu toe geen rekening met hergebruik van grondstoffen als etensresten. Vroeger waren de voedsel- en klimaatkringloop vrijwel gesloten. Gezinnen verbouwden hun eigen voedsel, de etensresten gingen naar het varken en de mest kwam weer op het land. Nu hebben gezinnen in plaats van een varken een afvalcontainer.”
Ongeveer 30 procent van het voedsel dat de landbouw wereldwijd voortbrengt, komt terecht op het bord van de consument. Twee derde gaat tussen oogst en consumptie verloren. Ongeveer 8 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot is het gevolg van het produceren van voedsel, dat verspild wordt. In rijke, geïndustrialiseerde landen is de voedselverspilling veruit het grootste. Wereldvoedselorganisatie FAO heeft uitgerekend dat voedselverspilling in Europa zorgt voor 680 kilo onnodige CO2-uitstoot per persoon.
Op dit moment is het wettelijk verboden om etensresten te voeren aan varkens in verband met mogelijke verontreinigingen en risico op dierziekten. De MKZ-crisis begin deze eeuw is via het spoor van etensresten verspreid. Datzelfde geldt vermoedelijk voor de varkenspest. Alvorens etensresten gevoerd mogen worden, zullen deze zodanig bewerkt moeten zijn, dat deze de gezondheid van de dieren en de voedselveiligheid niet in gevaar brengen. In Japan mogen etensresten wel onder bepaalde voorwaarden aan varkens gegeven worden. „Als de overheid een nuttig gebruik van etensresten mogelijk maakt, dan bieden varkens de oplossing", aldus Janssen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Harvard University
Bron: POV