Column: Het is wachten op een smekende vraag naar slachtvarkens
Er werd een rustig begin van juni voorspeld. De varkensprijzen zouden stabiel blijven, omdat er door het uitvallen van slachtdagen minder varkens nodig zouden zijn. Juni is echter niet rustig begonnen, want Teleporc verhoogde de prijs met maar liefst 5 centen en staat nu op 1,93 euro. Juni start dus met een onverwachts cadeautje. Het is, ondanks dat Teleporc als enige een forse prijsverhoging noteerde, een voorbode voor de komende periode van krapte in het aanbod en een bijna smekende vraag naar slachtvarkens.
Duitse handelaren trekken alles uit de kast om varkens te leveren
De oorzaak van de prijsverhoging is een zeer krap aanbod in de slachtweek tussen Hemelvaart en Pinksteren. Het aantal slachtdagen is weliswaar minder, maar klaarblijkelijk is het aanbod zo krap dat de Duitse handelaren alles uit de kast trekken om de met de slachterijen afgesproken aantallen toch ergens te kunnen laden en te leveren.
Dat blijkt ook uit de teruglopende slachtgewichten. Handelaren hebben varkenshouders schijnbaar kunnen overtuigen om tegen betere prijzen hun varkens met een lager gewicht te verkopen. In Nederland is de situatie blijkbaar anders. Althans, dat wordt gesuggereerd. We zien dit terug in de zeer minimale verhoging, die op vrijdagavond werd afgegeven.
Nederlands grootste slachterij wil de regie hebben en laat de prijs ietsjes stijgen als een fopspeen om de varkenshouder tevreden te houden. De werkelijkheid is dat ze tot op heden niet veel verder komt dan het structureel lager houden van de prijs. De extra investeringen door varkenshouders gedaan in milieu en dierwelzijn kunnen daardoor niet of nauwelijks betaald worden.
De vraag is: Hoelang kan de slachterij dit volhouden? Wat we de afgelopen week namelijk al zagen, is dat er meer varkens worden geëxporteerd; met name naar Duitsland. Dit zal komende weken alleen nog maar toenemen. Puur om het feit dat varkens bij onze oosterburen gewoon meer opbrengen, maar ook om de Duitse honger naar varken enigszins te stillen. Deze extra export is blijkbaar ook nodig om de Nederlandse noteringen voldoende in beweging te zetten. En hoewel Teleporc een forse vijf cent hoger noteerde, houdt de Boerenvarkensprijs het iets rustiger en stijgt met plus 2 centen naar 1,94 euro.
Blijvend evenwicht tussen vraag en aanbod biggen
Voor de biggenprijs is het op dit moment een ander verhaal dan voor de vleesvarkens. Er is geen sprake dat de prijs ongeduld wacht om omhoog te schieten. Er is nog steeds een evenwicht tussen vraag en aanbod en daarom blijft de Boerenbiggenprijs ook deze week op een onveranderd van 63 euro staan. Wat er de komende weken verder gaat gebeuren, is een ‘koffiedikkijkenvraag’. Kunnen zeugenhouders profiteren van de verder stijgende vleesvarkensprijs?