Hygiënemanagement zorgt voor bijna kwart minder uitval biggen
De onderzoekers observeerden tien biggenrondes op een locatie waar de hygiënemanagement methode wordt gehanteerd. Het betrof biggen in opfok van 7 tot 25,5 kg van verschillende genetica en herkomst. „In vergelijking tot het landelijk gemiddelde zie je dat de resultaten bij vier belangrijke pijlers significant beter zijn. De uitval van biggen is maar liefst 23,8 procent lager dan het landelijk gemiddelde. De biggen laten een snellere groei zien en verbruiken tegelijkertijd minder voer", zegt Arjan Wermink van MS Schippers.
Nieuwe inzichten
In het onderzoek kwam naar voren dat de voeropname verhoogt in een HyCare omgeving. Deze conclusie vroeg om een meer kritische blik naar het effect van de voersamenstelling en de rol van voeders in relatie tot de hygiëne management methode. Inzichten die zijn opgedaan worden meegenomen om het voer nog verder te verbeteren.
Over HyCare
HyCare is een methode, waarmee veehouders de hygiëne in hun bedrijf sterk kunnen verbeteren op basis van een aantal vaste pijlers: schoon drinkwater, porievrije vloeren, reiniging en desinfectie, ongediertebestrijding en dierverzorging.
Lees in het juni-nummer (7 juni) van Pig Business ook het interview met varkenshouder André Borkus uit Wehl, die gberuikt maakt van de HyCare-systematiek, van Meat Friends en Schippers Bladel. Hij besloot hij medio 2017 alle negen afdelingen te laten coaten tot circa 1,20 meter hoogte.
Leest u Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer of een abonnement aan.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: MS Schippers, De Heus