Staatssecretaris Van Veldhoven wil nu verbod per 2028 in laten gaan
Verbod op asbestdaken van de baan
Hoewel de Tweede Kamer in meerderheid vóór het verbod per 2024 stemde, leek het er de laatste maanden al op dat het voorstel in de Eerste Kamer zou sneuvelen. „De leden van de Eerste Kamer spraken hun zorgen uit over de proportionaliteit van een verbod in 2024, in relatie tot de haalbaarheid en betaalbaarheid van de sanering in voorgesteld tempo”, schreef Van Veldhoven dinsdag aan de Kamerleden.
Uitstel
De staatssecretaris wilde het verder voor gemeenten mogelijk maken om uitstel te verlenen, uiterlijk tot en met 2030, waar asbestdaksanering door bijvoorbeeld sloop, grootschalige renovatie of verduurzamingsprojecten in de tussenliggende periode al is voorzien. Hiermee wilde ze schrijnende gevallen voorkomen.
LTO blij
LTO Nederland is blij met het van tafel halen van het asbestverbod. „Dit geeft rust onder boeren en burgers", stelt de belangenorganisatie. LTO heeft samen met Aedes al langer bij de politiek gepleit voor een zorgvuldig asbestbeleid waarbij de wetenschappelijke inzichten over gezondheidseffecten voorop staan.
„Daar was in het wetsvoorstel dat het verbod zou regelen geen sprake van. Het verbod zou zonder onderbouwing van de noodzaak tot grote financiële en operationele lasten leiden. Asbestdaken moeten gesaneerd worden – dat verandert niet. Maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Als de gezondheidsrisico’s groot zijn moet je strenge beschermingsmaatregelen treffen, maar als risico’s aantoonbaar verwaarloosbaar klein zijn dan zouden lichtere eisen gerechtvaardigd zijn. En in sommige gevallen is het beter om er gewoon vanaf te blijven tot vervanging noodzakelijk is. Een algeheel verbod per 2028 was dus niet alleen onnodig, het was ook nog eens onuitvoerbaar en onbetaalbaar geworden. We zijn erg blij dat de Eerste Kamer dat met ons eens is”, aldus Alfred Jansen, portefeuillehouder Veiligheid & Pacht bij LTO Nederland.
In gesprek
Het is volgens LTO nu aan de politiek om te onderzoeken hoe er wél op een verantwoordelijke manier met asbest kan worden omgegaan. LTO zal met Aedes en Vereniging Eigen Huis in gesprek gaan om tot een betere en realistische aanpak te komen voor alle dakeigenaren.
Miljoenen vierkante meters al vervangen
De land- en tuinbouw heeft in de afgelopen jaren al in totaal 20 miljoen vierkante meter asbestdaken gesaneerd. Volgens een recente inventarisatie van LTO ligt in de land- en tuinbouw nog zo’n 80-100 miljoen vierkante meter aan asbestdaken dat gesaneerd moet worden. Dat is 20 procent meer dan gedacht.
De kosten hiervoor bedragen naar schatting ruim 1,5 miljard euro. Het saneringstempo van asbestdaken is in de agrarische sector circa 7 tot 10 miljoen vierkante meter per jaar.