Vlees helpt bloeddruk te verlagen
Dat zeggen onderzoekers van de University of East Anglia in de Engelse stad Norwich. Het positieve effect zou zelfs even groot zijn als dat van stoppen met roken of meer gaan bewegen.
Veel eiwitten
Onder meer zuivel, vlees, vis, peulvruchten, broccoli en spinazie bevatten veel eiwitten. Het was al bekend dat die goed zijn voor onder meer de spieropbouw, de aanmaak van huidcellen en het tegengaan van overgewicht. Nu blijken eiwitten ook effect te hebben op de bloeddruk. Een lage bloeddruk verkleint de kans op hartproblemen.
De onderzoekers wilden eigenlijk weten welke eiwitten het gezondst zijn: dierlijke of plantaardige. Ze onderzochten daarvoor de gegevens van bijna 2.000 vrouwen met een gezond gewicht. Ze richtten zich daarbij op zeven aminozuren; de bouwstenen van eiwitten.
De gezondheidseffecten bleken verrassend groot te zijn. De vrouwen die de meeste aminozuren binnenkregen, hadden duidelijk een lagere bloeddruk en soepelere bloedvaten. Plantaardige eiwitten zijn vooral goed voor de bloeddruk. Dat effect is net zo groot als dat van minder zout eten, meer bewegen en minder alcohol drinken. Dierlijke eiwitten zijn vooral goed voor de bloedvaten, vergelijkbaar met het effect van stoppen met roken, blijkt uit de studie.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Gerard Burgers