Veel inhoudelijke vragen over Subsidieregeling sanering varkenshouderijen
Diverse partijen hebben vragen ingebracht naar aanleiding van het door LNV minister Carola Schouten in april gepresenteerde concept Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. De teneur is dat het concept kan rekenen op een Kamerbreed draagvlak. Diverse partijen hebben wel vragen op detailniveau en de daadwerkelijke uitwerking van de Srv. Zo wil de VVD weten hoe de minister ervoor gaat zorgen dat de subsidieregeling met name in die regio’s terecht komt waar de grootste overlast wordt ervaren en welke afspraken ze met de provincies maakt over vorm en invulling van het flankerend beleid. Ook wil de VVD vernemen of en zo ja welke lessen de minister heeft geleerd uit de subsidiëring sloop- en ombouwkosten pelsdierhouderij, die in de praktijk niet blijkt te werken.
CDA
Volgens de CDA fractie in de Tweede Kamer zorgt het nu voorliggend voorstel ervoor dat vleesvarkensbedrijven (door een hogere kans op een hogere geurscore) wel en zeugenbedrijven (lagere kans op hogere geurscore) waarschijnlijk niet aan de regeling mee kunnen doen. De CDA fractie wil van de minister graag de overweging hiervan vernemen en of ze dit effect juist beoogt. CDA denkt dat deze regeling de onevenwichtigheid tussen het aantal zeugen- en vleesvarkensplaatsen bevordert en stelt vraagtekens bij de wenselijkheid hiervan. Verder lezen de leden van de CDA-fractie dat stallen, die in de afgelopen vijf jaar niet onafgebroken zijn gebruikt, niet in aanmerking komen voor de voorgestelde regeling. In het landelijk gebied zijn er wel stallen die niet meer gebruikt worden en verpauperen. Hoe gaat de minister dit oplossen evenals de herbestemming van bedrijfswoningen? Het CDA wil ook weten hoe de geurbelasting wordt bepaald en vraagt zich af of de gehanteerde termijnen waarin de bedrijfs beëindiging gerealiseerd moet zijn wel reëel zijn. Het CDA zet vraagtekens bij het beroepsverbod voor de varkenshouder. Ze denkt dat dit strijdig is met de grondwet. Ook wil ze weten hoe het zit bij een juridische bedrijfsvorm zoals een BV, vof of maatschap. Tenslotte wil het CDA weten hoe de minister de marktprijs voor de varkensrecht gaat bepalen.
PvdA-PvdD
De PvdA vraagt zich af of de subsidie ook wordt verstrekt aan bedrijven die minder of nauwelijks geuroverlast veroorzaken. Ze vraagt waaruit blijkt dat dat vooral oudere varkenshouders van de regeling gebruik zullen maken, die anders zonder subsidie hun bedrijf noodgedwongen zouden moeten voortzetten.
De PvdD stelt dat ze een warme sanering van de varkenshouderij in overbelaste gebieden een goed idee vindt. Ze wil echter de garantie dat deze gebieden niet weer overbelast raken. Ze is des duivels dat niet de eerder toegezegde 200 miljoen euro, maar slechts 120 miljoen euro wordt gestoken in het verminderen van het aantal varkens in de varkenshouderij. De rest wordt als subsidie gestoken in nieuwe stallen. De PvdD roept de minister op deze hiervoor beschikbare 60 miljoen euro alsnog ‘on hold’ te zetten, omdat zij dit geld hard waarschijnlijk nodig zal hebben om extra varkensrechten uit de markt te halen om er zo voor te zorgen dat de stikstofdepositie op stikstofgevoelige gebieden daalt.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Rijksoverheid.nl