Column: Is de top bereikt?
Ja, de top is bereikt, maar dit geldt voor al die fietsers en wandelaars van de Big Challenge die deze week weer een geweldige sportieve prestatie hebben neergelegd. Als sector hebben we bijna 750.000 euro binnengehaald voor KWF Kankerbestrijding. Geweldig bedankt. Dat positieve gevoel had ik ook graag gedeeld over varkensprijsnoteringen van de slachterijen in Nederland en Duitsland. Helaas, is er deze week geen verwachte prijsdoorbraak geweest; eerder het tegendeel.
Duitse slachterijen verpestte deze week het feestje voor varkenshouders
Nee, de top voor varkensprijs is nog lang niet bereikt en afgelopen week overheerste toch een beetje een nerveus gevoel de markt door stijgers en dalers met als gevolg dat de varkensprijs in haar trend naar boven werd belemmerd. De enige notering die er uitspringt, is de Duitse ISN en VEZG die plus 5 centen noteerden en die daarmee een prijs neerzetten die recht doet aan vraag en aanbod. De vraag in Duitsland was afgelopen week groot en ditzelfde beeld bestaat ook in Nederland. De Nederlandse slachterijen beginnen nu toch harder aan varkens te trekken en ze hebben daarom afgelopen week een kleine inhaalslag gemaakt. De Duitse slachterijen verpestte het feestje voor varkenshouders in Duitsland echter een klein beetje door met Hauspreisse te komen. Met volgende week één slachtdag minder denken ze toch voldoende varkens aan de haak te krijgen.
De Duitse Teleporc reageerde direct op deze actie van de Duitse slachterijen door de verhoging van 6 centen in de laatste week tot 1,94 euro - met het hoogste bod van 1,99 euro - weer te verlagen met 3 centen naar 1,91 euro. Onze Franse zuiderburen lieten het feestje echter niet verpesten en noteerden wel plus 5 centen.
Kijken we nog even over de oceaan richting de VS, dan zien we wat politiek kan doen met een varkensprijs. Een daling van 8 centen bij een stijgende wereldmarktprijs; alleen omdat een president zichzelf belangrijk vindt. Wat kunnen varkenshouders de komende weken en maanden verder verwachten? Dat blijft natuurlijk kijken in een glazen bol, maar je kunt wel duidelijk zien dat werkelijk heel veel varkens worden afgemaakt in Zuidoost Azië. In China alleen al 1,6 miljoen varkens! Dat zal verdere gevolgen hebben voor de vraag naar varkensvlees in Europa en de wereld; en dat zal en moet een positieve impact creëren voor de prijs van dit werkelijk mooie product.
Voorlopig moeten we even een pas op de plaats doen. Gezien de nerveuse en enigszins ongewisse situatie op de korte termijn op de varkensmarkt blijft de Boerenvarkensprijs deze week onveranderd op 1,94 euro staan.
Stabiele biggenprijzen in Nederland en Duitsland
De biggetjes is een verhaal met twee kanten. De binnenlandse- en Duitse vraag zijn goed met stabiele prijzen. De prijs van beren en gelten, die in het voorjaar zijn weg naar Spanje vonden, staat echter wat onder druk. Mijn tip aan de handelaren: Room je winst van dit voorjaar wat af; gebruik dit om het gat van nu te dichten en zet geen druk op de biggenprijs. Dat is met deze varkensprijs en te verwachten prijsstijgingen namelijk helemaal niet nodig. Voorlopig blijft ook de Boerenbiggenprijs onveranderd op 63 euro staan.