Het bedreigde Nederlands landvarken als museumstuk
Varkenshouders willen met deze gift het Brabants varkensras voor uitsterven behoeden. De zeug is één van de laatste exemplaren van een ras dat veel betekent heeft voor Brabant. Het is de bedoeling dat het met uitsterven bedreigde varkensras zo bewaard blijft voor de toekomst.
Drie beren over
De Stichting Zeldzame Huisdieren schat dat er op dit moment nog maar drie beren van het Nederlands Landvarken in leven zijn. Ze heeft daarom een actieplan ontwikkeld om het ernstig bedreigde Nederlands Landvarken in leven te houden via dierliefhebbers en kinderboerderijen.
Varkenshouder Jan Melis was nog in het bezit van een zeug van het zeldzame ras. Hij nam het initiatief om het zeldzame varken te schenken aan het Boerenbondsmuseum zodat het goed bewaard wordt voor de toekomst. Het varken met zijn typische hangende oren zal verzorgd gaan worden door een medewerker van het Boerenbondsmuseum.
Financieren het varken
Jan Melis en zijn collega-varkenshouders uit Gemert financieren het varken. Ze controleren het varken regelmatig en staan het museum bij met hulp en advies. Eerst was de zeug met biggen gehuisvest in de monumentale boerderij. Maar sinds enkele weken zijn de varkens verhuisd naar een hok met buitenuitloop. Het is de bedoeling dat het Nederlands Landvarken binnen het museum nog regelmatig een nest jonge biggen gaat voortbrengen.
In het Boerenbondsmuseum in Gemert wonen al koeien, kippen, geiten, ezels, cavia’s en konijnen. Ze horen bij het boerenleven van vroeger. In het museum kom je alles te weten over het Brabantse boerenleven van een eeuw geleden.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Boerenbondsmuseum Gemert