Giebels overtuigd van SPF-status
De eerstvolgende vraag die niet kan achterblijven is of ze hun SPF-status hebben weten te behouden. „Ja, we zijn nog steeds vrij van de drie ziektekiemen”, zegt Roland Giebels. Hij runt samen met zijn Nederlandse compagnons Gerrit Bronsvoort en Joep Derks een vermeerderingsbedrijf in het Oost-Duitse Blumberg (Casekow). Op 20 kilometer van de Poolse grens houden ze in de deelstaat Brandenburg 1.600 zeugen, 7.000 gespeende biggen en 4.000 vleesvarkens. Roland Giebels is gastspreker op de Pig Business thema-avond Diergezondheid op 9 september in Nederweert-Eind.
Allerbelangrijkste preventie
Het grootste voordeel van SPF is volgens de 35-jarige varkenshouder dat je op een stabiele manier varkens kunt houden. „Er sluimert niet iets met enige regelmaat door de varkensstapel. Dat is veel fijner varkens houden.” Giebels zelf woont met zijn gezin op nog geen 2,5 kilometer afstand van Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel. Denkt hij dat als het bedrijf in zijn woonplaats Sterksel had gestaan, zij ook nog steeds de SPF-status hadden? „Ik denk het wel. De enige ziekte van deze drie die via de lucht overdraagbaar is, is PRRS. Dus dit kun je nooit helemaal voorkomen. Maar ik weet zeker dat we ook in Nederland APP en Mycoplasma vrij waren gebleven.”
Sinds het bevolken van de stallen met gelten in 2007 hebben ze geen enkel dier meer op het bedrijf aangevoerd. Ziekte-insleep gaan ze vooral tegen door risicofactoren zoveel mogelijk uit te sluiten. „Het allerbelangrijkste is dat geen enkel dier dat de stal heeft verlaten, weer terugkomt. Als wij op de laadbrug bij het biggen laden een big met een mankement ontdekken, gaat die gratis mee. De big gaat onder geen beding terug. Dat is denk ik onze allerbelangrijkste preventiemaatregel.”
48-uur varkensvrij overdreven
Verder mag er geen contact zijn tussen de kadavertonnen op het erf en de destructiewagen. Met eigen vervoer brengen ze het kadavermateriaal naar een dumpbox aan de weg. Om insleep van ziektes tegen te gaan, hebben ze verder het mestaanzuigpunt van het bedrijf ver van de stallen liggen, zodat uitgaande lucht van de mesttank niet de stal in kan. Tot slot moeten bezoekers minimaal een nacht varkensvrij zijn. „Wij vinden 48-uur varkensvrij overdreven. Zeker omdat wij douchen verplichten. Volgens mij bewijzen we met onze huidige gezondheidsstatus ook dat 12 uur genoeg is.”
In de stal hanteren ze de gebruikelijke hygiëneprotocollen. De gespeende biggen en zeugen hebben een eigen kleurcode. In de kraamstal verleggen ze alleen biggen binnen dezelfde weekgroep. Over de laatste 12 maanden speenden ze gemiddeld 30,2 biggen per zeug met een uitval van 8,8 procent tot spenen en 3,5 procent na spenen. De bedrijfsworpindex bedraagt 2,48 met een afbigpercentage van 93,1 procent. De zeug die ze inzetten, is een kruising tussen de Topigs-20 en JSR. Als eindbeer gebruiken ze de Piétrain PIC 408G.
Voer fermenteren
De zeugen krijgen entingen tegen Circo, Parvo en Vlekziekte. De gelten krijgen dezelfde entingen plus een enting tegen Coli en Clostridium. Bij de gespeende biggen vaccineren ze alleen tegen Circo. Vorig jaar bedroegen de totale medicijnen- en antibioticakosten op het zeugenbedrijf bijna 70.000 euro. Dat is 40 euro per zeug. Aan de andere kant van het dorp leggen ze hun restbiggen in een huurstal op. Het vleesvarkensbedrijf heeft 4.000 dierplaatsen. De medicijnen- en antibioticakosten op dit bedrijf bedroegen nog geen 1,25 euro per vleesvarkensplaats.
De grootste gezondheidsproblemen waar hun zeugenbedrijf nog mee kampt zijn de Ziekte van Glässer en diarree bij de kraambiggen. Giebels zegt de problemen met de Ziekte van Glässer automatisch toenemen wanneer de dieren vrij zijn van andere ziektekiemen. De problemen met kraamdiarree waren zes jaar geleden de reden om met het fermenteren van voer te beginnen. In eerste instantie voegden ze bacteriën aan de brij toe, nu willen ze gaan werken met het inweken met zure wei en aardappelstoomschillen.
Darmgezondheid aanpakken
Ze zijn destijds eerst bij de zeugen begonnen met gefermenteerd voer. „We zien aanmerkelijk minder darmproblemen bij de kraambiggen.” In de nieuwe biggenopfokstal die in april in gebruik is genomen gaan ze nu ook al het voer fermenteren. „In de mengtank voegen we eerst aan de granen water toe van 80 graden Celsius. Dat laten we een kwartier inweken. We gaan proberen bij het fermenteren bacteriën of zure wei en aardappelstoomschillen toe te voegen.” De Nederlander zegt dat ze nu naast de luchtwegaandoeningen ook de darmgezondheid onder controle hebben. „Met de SPF-status voorkomen we de belangrijkste luchtwegaandoeningen, met het voer fermenteren pakken we de darmproblemen aan.”
Naast zijn werk op het varkensbedrijf is Giebels ook nog voervoorlichter in Oost-Duitsland voor Vikra Futter. Hij is het hoofd van de Duitse tak van het Nederlandse mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Naast zijn werk als voervoorlichter is Giebels eindverantwoordelijk voor de financiën en voeding op hun varkensbedrijf in Blumberg. Gerrit Bronsvoort is verantwoordelijk voor de diergezondheid en de dierenarts van het bedrijf. Joep Derks is de bedrijfsleider op het Duitse vermeerderingsbedrijf. Samen met zes andere werknemers zet hij het werk bij de zeugen en gespeende biggen rond. Bij de vleesvarkens werken ze met twee arbeidskrachten.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruben van Boekel