Uitslag stelling: Meningen verdeeld over Vion als ketenregisseur
Het grootste deel van de stemmers vindt de vleesverwerker ‘geen betrouwbare partner van de varkenshouders’ en vinden dat het bedrijf eerst moet bewijzen de varkenshouderij serieus te nemen. ‘Bij daling van de varkensprijzen lopen ze voorop, maar als de prijzen stijgen lopen ze achteraan’.
Op de stellingstemden in totaal 310 mensen. Ruim een kwart van deze stemmers ziet de rol van ketenregisseur eerder weggelegd voor de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Zij vinden dat de boer aan het roer moet zijn.
Niet iedereen is overigens tegen Vion als ketenregisseur. Ruim 21 procent van de stemmers, ziet zo’n rol juist wel weggelegd voor het vleesbedrijf bij concepten. „De marges moeten dan wel evenredig worden verdeeld en varkenshouders mogen niet als sluitstuk worden gebruikt”, vinden zij.
Varken als A-merk
Vion stelde eind mei als ketenregisseur van betekenis te kunnen zijn voor de varkenssector. „De Nederlandse varkenshouderij heeft een goede toekomst als ze onderscheidende concepten maakt, waar de klant om vraagt”, meent Vion-topman Ronald Lotgerink. Hij doelt hierbij niet alleen op de vraag van consumenten in Nederland, maar ook op de vraag van andere landen.
„We moeten luisteren naar wat de klant wil. Wat wil Japan? Dát moeten we maken", noemt hij als voorbeeld. „Wij zullen unieke concepten moeten maken, die in het buitenland gewild zijn. Alleen zo kun je concurreren op de wereldmarkt. Wij kunnen van het Nederlandse varken een A-merk maken”, aldus Lotgerink.
Ruim 12 procent van de stemmers op de stelling, sluit zich hierbij volledig aan.
Nieuwe stelling
Stem ook mee met onze nieuwe stelling: 'Boeren moeten massaal naar Brussel om te protesteren tegen de handelsdeal Mercosur'