Urgenda: ‘Verdubbeling krimp varkenssector’
In het maandag gepresenteerde 40 punten plan, gericht op 25 procent CO2 reductie in 2020 ten opzichte van 1990, roept stichting Urgenda het kabinet op om het budget van 120 miljoen euro voor de warme sanering van de varkenssector te verdubbelen. Daarmee zou een krimp van 10 procent van het aantal varkens en een verdubbeling van de besparing van 0,15 Mton CO2 naar zeker 0,3 Mton CO2 gerealiseerd kunnen worden vóór eind 2020.
Stoppersregeling
Volgens Urgenda kan de overheid een flinke krimp van de varkensstapel realiseren door boeren zonder opvolger (volgens CBS 62 procent) te helpen met een stoppersregeling, waarbij de vrijgekomen varkensrechten worden vernietigd. Volgens prognoses zou 70 procent van alle varkenshouders tussen nu en 2030 overwegen te stoppen. Tegelijkertijd is de verwachting dat het aantal varkens in 2030 met slechts 10 procent zal zijn gekrompen, aldus Urgenda. In de lijn met de LNV-visie voor een kringlooplandbouw en met oog op de stikstofdepositie acht Urgenda het verstandig om het aantal varkens te laten krimpen met het aantal boeren. Dit zou neerkomen op 7 tot 8 miljoen minder varkens en ruim 1,5 Mton CO2 -besparing in 2030.
Maatregelenpakket
Urgenda stelt voor om de warme sanering te versnellen en op te schalen, maar dan wel op zo’n manier dat de krimp vooral het aantal varkens betreft. Daarbij denkt Urgenda concreet aan de volgende manieren, waar ze haar peilen ook op andere sectoren richt:
- Overheveling van het budget van de plannen voor 0-emissiestallen naar sanering of naar de omschakeling naar Beter Leven of biologisch. Bij extensivering van bedrijven dienen de vrijgekomen varkensrechten vernietigd te worden.
- Openstelling stoppersregeling voor alle varkenshouders en hen op korte termijn afzonderlijk benaderen.
- Bedrijfsovernames ontmoedigen door afroming van dierrechten bij bedrijfsovernames. Eisen stellen van sloop van stallen bij uitbreiding (stalderen).
- Subsidie voor boeren die uitbreiden onder dierenwelzijnskeurmerk.
- Strengere handhaving op mestregelgeving en dierenwelzijnsnormen zoals luchtkwaliteit en afleidingsmateriaal. Bij overtredingen afroming van dierrechten.
- Verlaging van het nationale sectorplafond voor fosfaatuitscheiding voor varkens evenredig met de opgekochte varkensrechten.
- Rechten dienen voorgoed uit de markt te verdwijnen zodat varkenshouders niet overstappen naar andere sectoren.
- Krimp van alle veehouderijsectoren is onvermijdelijk.
- Een dierrechtenstelsel voor alle sectoren.
- Starten met afromen van dier- of fosfaatrechten bij alle diersectoren.
- Een norm stellen voor een minimale hoeveelheid leefruimte voor geiten.
- Een stoppersregeling voor alle andere sectoren, om te beginnen in gebieden waar stankoverlast heerst en de natuur in de knel komt.