Inzet POV is niet krimp varkensstapel maar verdere verduurzaming en betere positie boer
POV: 'Krimp varkensstapel met 1,5 miljoen is heel voorbarig'
Volgens uitgelekte berichten in de media, wil de overheid een verdere krimp van de Nederlandse veestapel om de klimaatdoelen te halen, de hoeveelheid stikstof terug te dringen en te voldoen aan de Urgenda-uitspraak. De Urgenda uitspraak bepaalde dat Nederland reeds in 2020 een kwart minder CO2 moet uitstoten.
„Iedereen roept nu wel dat er dan 1,5 miljoen minder varkens komen, maar daar is vooralsnog helemaal geen sprake van. Dat getal is een eigen leven gaan leiden in de media”, zegt Janssen.
POV heeft onderhandeld
De POV heeft volgens Janssen zelf onderhandeld met het ministerie van LNV om meer geld los te krijgen om varkenshouders die willen stoppen te compenseren. „Wij zagen dat de huidige stoppersregeling overtekend zou worden. Wij hebben aangegeven bij de minister dat er best nog meer varkenshouders zouden willen stoppen. Wij hebben daarom gevraagd om extra geld en dat is er nu gekomen.”
Hoeveel varkens en precies minder zullen komen, is volgens Janssen helemaal niet te zeggen op dit moment. „Dat is onder meer afhankelijk van de bedrijven die gaan intekenen en wat de vergoeding voor deze bedrijven is. Iemand met een 5 jaar oude stal, zal meer krijgen dan iemand met een 40 jaar oude stal. Hoeveel dieren daar dan in zitten en hoe snel het extra geld op is, weten we nu nog helemaal niet.”
Krimp is niet de inzet
De inzet van de POV is ook niet per se krimp. „Wij willen dat de warme sanering (varkenshouders die een vergoeding krijgen om te stoppen) hand in hand gaat met verdere verduurzaming van de varkenshouderij, maar ook met innovatie en een betere positie van de boer in de markt. Die 1,5 miljoen varkens wordt helemaal uit zijn verband getrokken”, aldus Janssen.
Stoppen met juichen
De POV-voorzitter wil ook dat mensen eens gaan stoppen met juichen als zij op berichten reageren dat er minder boeren komen. „Wij willen niet dat boeren met hun bedrijf overlast veroorzaken, maar wij willen ook dat zij gewaardeerd worden. Daar werken wij hard aan, net als aan andere wensen van de samenleving. Juichen bij iedere varkenshouder die de pijp aan Maarten geeft, liefst met een trap na, dat is niet zoals wij in Nederland met elkaar zouden moeten omgaan. Boeren verdienen net als andere bevolkingsgroepen, steun van de samenleving.”
Mensen realiseren zich volgens Janssen niet wat het doet met mensen op het platteland als zij lezen dat zij eigenlijk niet gewenst zijn. „Wij zien dat boeren de laatste jaren massaal het bijltje erbij neergooien, als gevolg van dit soort reacties.”
Druk
Er wonen 15,5 miljoen mensen in stedelijke gebieden en die leggen een steeds grotere druk op boeren. De steeds heftigere beweringen dat boeren Nederland onleefbaar zouden maken, doen Janssen enorm veel. „Kijk ook eens naar de forse stappen die varkenshouders hebben gezet in de afgelopen jaren om de emissies van ammoniak, broeikasgassen en geur terug te dringen en wat er is gedaan aan het verbeteren van dierenwelzijn. En nu heeft de varkenssector opnieuw samen met de overheid de handschoen opgepakt om overlastsituaties adequaat aan te pakken. Dat verdient waardering en geen trap na”, aldus Janssen