POV: ‘Overheid en fabrikanten dienen oplossing te vinden in luchtwasserconflict’
POV en LTO hebben bij staatssecretaris van milieu, Stientje van Veldhoven, nogmaals aan de bel getrokken over haar geurbeleid voor de veehouderij. Aanleiding is dat Van Veldhoven momenteel werkt aan een uitgebreide reactie op het ‘rapport Commissie Biesheuvel’. Rode draad in dit rapport vormen de schetsen van het toekomstige geurbeleid. De POV wijst de minister er op dat de veehouderij in dit rapport te veel wordt vergeten. De commissie legt zich vooral toe op de wensen van de leefomgeving, zonder te kijken welke bijdrage de veehouderij kan leveren in het tegengaan van geuroverlast. Verder zegt de POV dat geurnormen van toepassing zijn op de meeste veehouderijsectoren, maar óók op niet-agrarische ontwikkelingen.
Luchtwasser debacle
De POV wil dat de overheid en de luchtwasserfabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen bij het vinden van een oplossing voor het in de zomer 2018 ontstane conflict. Van Veldhoven bracht toen van een aantal typen combi-luchtwassers de geurrendementen omlaag. Aanleiding was een Wagenings onderzoek waaruit bleek dat die betreffende typen minder geur uit de lucht filterden dan waarvoor ze in de boeken staan. De POV onderstreept dat ze dit nog steeds een vreemde gang van zaken vindt, aangezien de overheid deze normen zelf heeft vastgesteld. „Investeer je in een door de overheid goedgekeurde luchtwasser, dan moet je erop kunnen vertrouwen dat het geurlabel klopt”, aldus de POV. Ze roept de overheid en de luchtwasserfabrikanten op om hun verantwoordelijkheid te nemen bij het vinden van een oplossing in het daardoor ontstane conflict. Van de overheid verwacht ze een constructieve opstelling in het vinden van oplossingen en de fabrikanten dienen zich in te zetten voor zo optimaal mogelijk functionerende wassers op de bedrijven. In 2021 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. POV en LTO willen dat het ontstane luchtwasserdebacle niet gaat leiden tot een verzwaring van het omgevingsbeleid.
Oplossing geuroverlast
POV en LTO onderstrepen dat op die locaties waar veehouderijen overlast veroorzaken, er een oplossing moet komen. Beide organisaties zijn bereid hieraan mee te werken. Een aantal knelpunten zullen worden opgelost via de warme sanering varkenshouderijen. Bedrijven die hier niet aan (kunnen) meedoen, wordt gedacht aan het inschakelen van een geurdeskundige en bronmaatregelen, om zo de overlast voor de omgeving weg te nemen. POV en LTO onderstrepen dat daarvoor wel ruimte moet worden gemaakt binnen het beleid en hiervoor financiële middelen beschikbaar dienen te komen. Voor een bronaanpak is ‘nieuw gereedschap’ vereist. POV en LTO wijzen er verder op dat bedrijven die in hun omgeving daadwerkelijk overlast veroorzaken, geregeld niet dezelfde bedrijven zijn waar op papier sprake is van een overbelaste situatie. Wat dat betreft is er een verschil tussen praktijk en papier.